Waarom zoveel vrouwen opeens zwart-wit foto's plaatsen
Het kan je niet ontgaan zijn: Instagram is de afgelopen dagen overstroomd met zwart-wit foto's van vrouwen met #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Het lijkt wel alsof deze trend vanuit het niets is ontstaan. Wij zochten uit hoe het precies zit.
Lees ook: Free the nipple: waarom het naaktbeleid van Instagram zo scheef is
#Womensupportingwomen
Wat houdt de nieuwste Instagram-challenge precies in? Vrouwen posten een zwart-wit selfie, schrijven daar een diepgaande tekst bij en gebruiken de hashtags #womensupportingwomen en #challengeaccepted. Tot slot taggen een handjevol vriendinnen die ze uitdagen hetzelfde te doen.
De challenge is als een razend vuurtje over the gram gegaan. Inmiddels zijn er ruim 8 miljoen foto's gedeeld onder de hashtag #womensupportingwomen. Ook celebrities als Natalie Portman, Khloé Kardashian, Rebel Wilson en Eva Longoria deelden een zwart-wit kiekje om belangrijke vrouwen in hun leven en vrouwen in het algemeen een hart onder de riem willen steken.
De tekst gaat verder onder de foto's.
Waar komt vandaan?
De oorsprong van de challenge blijft vaag. Volgens sommigen zou de hype zijn gestart door een speech van het Amerikaanse democrate congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Ze vertelde dat haar republikeinse collega Ted Yoho haar 'smerig' en een 'fucking bitch' noemde. In haar speech sprak ze over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Na haar toespraak nam het aantal Instagram-foto's met #womensupportingwomen flink toe.
Here is my full response regarding Mr. Yoho and the culture of misogyny that inspired his actions.
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) July 23, 2020
I am deeply appreciative of my colleagues and everyone speaking up and out against the rampant mistreatment of women both in Congress and across the country. ⬇️ https://t.co/nFfxy5UdmP
Volgens New York Times-journalist Tariro Mzezewa ligt de herkomst van de challenge in 2016 en komt deze de laatste jaren in meerdere vormen terug. De huidige vorm heeft te maken met het vrouwengeweld in Turkije. Turkse vrouwen deelden hun portretten als een teken van steun naar de vijfhonderd vrouwen die er jaarlijks omkomen door geweld. Het zwartwitte beeld is een referentie naar de zwartwitte foto’s die verspreidt worden na iemands dood. Dit moet overgewaaid zijn naar andere landen, waarbij de betekenis ergens verloren is gegaan.
The Turkish hashtags about domestic violence and femicide were dropped as the challenge went viral. The images were for women to bond “but MORE importantly that we know that we can be the next trending image and hashtag.” - @zeycan_rochelle
— Tariro Mzezewa (@tariro) July 28, 2020
Kritiek
Net als het 'zwarte Black Lives Matter-vakje' kan deze Instagram-trend op kritiek rekenen. De hype zou volgens sommigen te oppervlakkig zijn. Wat bereik je nou met een keertje een zwart-wit selfie plaatsen, klinkt de kritiek. Onder andere schrijfster en Saskia Noort en tv-kok Miljuschka Witzenhausen verzetten zich tegen de challenge. Maak van empowerment naar andere vrouwen geen challenge, maar zorg dat je elke dag vrouwen om je heen en wereldwijd steunt.
Lees ook: Black Lives Matter: wat jij kunt doen om verschil te maken