Waarom zoveel vrouwen opeens zwart-wit foto's plaatsen

De maatschappij door Laura

Het kan je niet ontgaan zijn: Instagram is de afgelopen dagen overstroomd met zwart-wit foto's van vrouwen met #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Het lijkt wel alsof deze trend vanuit het niets is ontstaan. Wij zochten uit hoe het precies zit.

zwart wit foto

Lees ook: Free the nipple: waarom het naaktbeleid van Instagram zo scheef is

#Womensupportingwomen

Wat houdt de nieuwste Instagram-challenge precies in? Vrouwen posten een zwart-wit selfie, schrijven daar een diepgaande tekst bij en gebruiken de hashtags #womensupportingwomen en #challengeaccepted. Tot slot taggen een handjevol vriendinnen die ze uitdagen hetzelfde te doen.

De challenge is als een razend vuurtje over the gram gegaan. Inmiddels zijn er ruim 8 miljoen foto's gedeeld onder de hashtag #womensupportingwomen. Ook celebrities als Natalie Portman, Khloé Kardashian, Rebel Wilson en Eva Longoria deelden een zwart-wit kiekje om belangrijke vrouwen in hun leven en vrouwen in het algemeen een hart onder de riem willen steken.

De tekst gaat verder onder de foto's. 

 

Waar komt vandaan?

De oorsprong van de challenge blijft vaag. Volgens sommigen zou de hype zijn gestart door een speech van het Amerikaanse democrate congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Ze vertelde dat haar republikeinse collega Ted Yoho haar 'smerig' en een 'fucking bitch' noemde. In haar speech sprak ze over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Na haar toespraak nam het aantal Instagram-foto's met #womensupportingwomen flink toe.

Volgens New York Times-journalist Tariro Mzezewa ligt de herkomst van de challenge in 2016 en komt deze de laatste jaren in meerdere vormen terug. De huidige vorm heeft te maken met het vrouwengeweld in Turkije. Turkse vrouwen deelden hun portretten als een teken van steun naar de vijfhonderd vrouwen die er jaarlijks omkomen door geweld. Het zwartwitte beeld is een referentie naar de zwartwitte foto’s die verspreidt worden na iemands dood. Dit moet overgewaaid zijn naar andere landen, waarbij de betekenis ergens verloren is gegaan.

Kritiek

Net als het 'zwarte Black Lives Matter-vakje' kan deze Instagram-trend op kritiek rekenen. De hype zou volgens sommigen te oppervlakkig zijn. Wat bereik je nou met een keertje een zwart-wit selfie plaatsen, klinkt de kritiek. Onder andere schrijfster en Saskia Noort en tv-kok Miljuschka Witzenhausen verzetten zich tegen de challenge. Maak van empowerment naar andere vrouwen geen challenge, maar zorg dat je elke dag vrouwen om je heen en wereldwijd steunt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VROUW... Ik zie overal een vrouwen challenge voorbij komen en ben er nu ook al vaak voor genomineerd. Hoewel ik weet dat er nog steeds een groot verschil is tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, in biologie en vooral in culturele benadering. Kies ik ervoor om er niet aan mee te doen en ik zal uitleggen waarom. De vrouwen die ik ken en logischerwijs zou nomineren hebben al met tegenzin leren vechten voor zichzelf. Twee voorbeelden. Mijn oma kon niet scheiden van haar man terwijl ze iedere dag alle hoeken van de kamer kregen te zien met 4 kleine kinderen die het zagen en soms werden meegenomen. Want dat beslissingsrecht lag in de handen van een man. Iedereen wist ervan in de buurt en keek weg. Toch heeft ze het gedaan. Mijn moeder had het geluk een goed stel hersens te hebben. Een feministe als buurvrouw die haar zag en haar een zetje de juiste richting in gaf. Zij liet zien kennis is macht en uiteindelijk vrijheid. Maar tot een paar jaar geleden is ze uitgemaakt voor een gekkie een nerd omdat ze wilde studeren, werken en kinderen hebben. Niet alleen door mannen maar ook door vrouwen. Wij vrouwen zijn soms elkaars ergste vijand. We bekritiseren elkaar over moederschap, werkwijze, lichaam en wat nog wel niet meer. Ik zou jullie allemaal eens een wandeling door mijn inbox willen wensen. Dat laat duidelijk een weerspiegeling zien van de hardheid van de mensheid. De vriendelijkheid en warmte is ook duidelijk vertegenwoordigt maar gek genoeg blijft dat minder door dreunen in je hoofd. Wat ik wil zeggen is. De mensen dus niet alleen vrouwen die deze sociale media empowerment nodig hebben, die zijn meestal niet zichtbaar totdat ze succesvol zijn. Het zijn mensen die nu dagelijks aan het vechten en overleven zijn voor een plekje in de maatschappij die ze hard veroordeelt, niet helpt en nauwelijks kunnen werken aan hun emotionele welzijn door de overlevingsmodus. Als ik dus al iets zou willen aanjagen dan is dat onderlinge vriendelijkheid en begrip. We komen allemaal ergens vandaan. Maar de weg van waar we naartoe gaan en hoe je dat doet bepaalt het landschap waarin we leven. Wees lief voor elkaar. Dat is de grootste hulp die je een ieder kan geven.

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Saskia Noort (@saskianoort) op

 

Lees ook: Black Lives Matter: wat jij kunt doen om verschil te maken