Sophie (28) werkte en woonde met twee huisgenoten op 40 vierkante meter

De maatschappij door Laura

Een oase aan rust en flexibiliteit of een op hol geslagen dierentuin. De intelligente lockdown is voor elk persoon weer anders. Nieuwsgierig hoe iemand anders de 'zelf-isolatie' heeft beleefd? De 28-jarige Sophie deelde hoe zij het heeft overleefd met twee huisgenoten in een klein Amsterdams appartement.

microsoft

Kantoortuin van 40 vierkante meter

De Franse Sophie (28) is PhD-student en wetenschapper en woont al ongeveer anderhalf jaar in Amsterdam samen met expats Robert (26) en Mariaeva (25). Sinds de maatregelen van het kabinet om verplicht thuis te werken, zitten ze met z'n drieën in hun appartement van ongeveer 40 vierkante meter. Hun woning is niet alleen meer een plek om te eten, slapen en plezier het maken. Het is nu ook een kantoortuin geworden waar wordt gewerkt, geyoga'd en gevideobeld. Het is niet altijd makkelijk, maar Sophie maakt er het beste van. We spraken haar over haar quarantaine-tijd.

Hoe ziet een normale thuiswerkdag er voor jou uit?

"Ik word meestal wakker tussen 07:00 en 07:30. Drie keer per week trek ik mijn hardloopoutfit aan en ren een rondje door het Vondelpark. Rond 8:30 begin ik mijn werkdag met ontbijt voor de deur. Ik volg een to-do lijst die ik elke maandagochtend maak en die ik dagelijks aanpas na het doorspitten van mijn e-mails. Als ik minder geconcentreerd ben, werk ik aan verschillende taken van projecten. Verder drink ik twee keer per week een virtueel koffietje met collega's van het laboratorium via Microsoft Teams waarin we bijkletsen of debatteren over wetenschappelijke onderwerpen die op dat moment 'hot topics' zijn. Rond 13:00 lunch ik met mijn huisgenoten, waarna ik tot 17:00 doorwerk. Mijn collega's en ik proberen onze afspraken zo veel mogelijk tussen die tijden te plannen, zo zijn deze namelijk minder intensief. Na het werken studeer ik Italiaans via een app en doe ik een yoga- of fitnesssessie met mijn huisgenoten. Ook zijn we een cursus programmeren begonnen, dat is echt gezellig! Dan is het tijd voor het avondeten en chillen we samen."

In hoeverre is jouw dagelijkse routine veranderd sinds de intelligente lockdown?

"Mijn routine is veranderd omdat ik nu niet dezelfde taken uitvoer. Als onderzoeker in de medicinale chemie wordt mijn werk meestal voor 75% besteed aan het synthetiseren, zuiveren of analyseren van nieuwe actieve moleculen voor antikankerdoeleinden. Het uitvoeren van deze taken is natuurlijk onmogelijk om thuis te doen, omdat de laboratoria zeer strenge veiligheidseisen hebben en beschikken over bepaalde faciliteiten. Thuis kan ik wel bibliografisch onderzoek doen, wetenschappelijke artikelen schrijven en nieuwe moleculen en moleculaire modellering ontwerpen.  Ook voer ik digitale experimenten met data analytics uit. Ik heb een nieuw Surface device van Microsoft waarmee ik ontzettend flexibel kan werken. Een goed en licht device is voor mij belangrijk om op verschillende plekken in het huis te kunnen werken aan mijn moleculaire modellering. Het komt ook van pas als ik online yoga-lessen volg!"

Wat is de grootste negatieve impact van de corona-crisis op jouw werk?

"Om eerlijk te zijn mis ik het laboratorium heel erg. Om te werken met chemische stoffen en de opwinding van het dagelijks weten of mijn chemische reactie slaagt, maakt me nostalgisch. Ik heb echter geluk dat ik een zeer goed team heb waarmee ik heel goed contact heb via verschillende digitale platformen en mijn laptop houdt het erg lang vol zonder stroom. Ik ben minder autonoom dan gewoonlijk. Het feit dat ik van taken ben veranderd terwijl ik aan dezelfde projecten werk, maakt mij simpelweg afhankelijker van anderen. Ook omdat ik nieuw ben op het gebied van moleculaire modellering moet ik mijn werk altijd laten controleren door anderen. Soms zit ik vast aan een probleem en om door te gaan moet ik wachten op een e-mail van een ander. Digitaal samenwerken gaat echter beter dan ik dacht en Teams-sessies werken eigenlijk prima!"

En op een persoonlijk niveau?

"Voor mij denk ik dat het sociaal isolerende deel het meest lastige van deze situatie is. Ik mis mijn vrienden, mijn familie, mijn collega's. Mijn huisgenoten supporten me hierin gelukkig goed en samen maken we er het beste van in ons kleine appartement."

Welke positieve effecten heb je gemerkt?

"Op werkniveau kon ik nieuwe vaardigheden ontdekken en ontwikkelen en werd mijn werkrelatie met mijn leidinggevenden steeds beter. In mijn privéleven werden de relaties met mijn huisgenoten steeds sterker. Ik ben echt blij met de manier waarop we dat aanpakken. Ik doe yoga terwijl de rest zit te werken, samen koken en de cursus programmeren die we volgen sinds een paar weken. Ook kon ik het contact met vrienden goed onderhouden, of zelfs weer oppakken, via social media en andere online tools. Ik videobel echt ontzettend veel met verschillende apparaten, van smartphone tot Surface device. Mentaal gezien had ik eindelijk meer tijd voor mijzelf. Normaal gezien gaat het leven heel snel. Het is goed geweest om de rust te pakken, om te heroriënteren, en om na te denken wat echt belangrijk is."

Hoe blijf je fit?

"Ik moet echt twee keer per dag de deur uit. Meestal ga ik dan rennen, een rondje fietsen of een stukje lopen terwijl ik met iemand bel. Samen met mijn huisgenoot doen we ook aan verschillende sporten zoals yoga, pilates, of fitness. We sporten tussen de 5 a 6 keer per week! Ook halen we geen ongezond eten meer in huis. Dat was wel nodig want na twee weken merkten we dat onze broeken opeens strakker zaten."

Hoe denk je dat jouw leven er in 2021 uit zal zien?

"Op het gebied van werk denk ik dat ik veel flexibeler zal zijn: ik zal beter zijn in het afwisselen tussen het labaratorium werk en het thuiswerken, zolang we maar resultaten blijven behalen. Ik ben positief verrast over hoe gemakkelijk dat is met het juiste apparatuur en software. Op een persoonlijk vlak wil ik mijzelf ook dezelfde tijd geven zoals nu tijdens de lockdown. Ik wil doen wat ik belangrijk vind: het behouden van de goede gewoontes - sporten en gezond eten, en in contact blijven met mijn vrienden en familie via videobellen en kaarten sturen."

 

Lees ook: 10 tips waarmee thuiswerken appeltje-eitje wordt