Kan je baas je dwingen om op kantoor te werken?
Waarschijnlijk ben jij net als veel werknemers al twee maanden thuis aan het werk. Nu de coronamaatregelen versoepelt gaan worden, nemen ook steeds meer werkgevers maatregelen zodat werknemers gauw weer op kantoor kunnen werken. Maar wat als jij dat (nog) niet ziet zitten? Kan je baas je dwingen op kantoor te werken?
Lees ook: VIDEO: Maak binnen 1 minuut een mondkapje van een sok (zonder te naaien)
“Als je al acht weken lang je werk goed thuis hebt kunnen doen en er is geen extra grond om te vragen om op kantoor te komen, dan moet je werkgever goed uitleggen waarom je weer op kantoor moet werken” - Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS.
Nee, zolang je daar gegronde redenen voor hebt
Momenteel is er nog steeds sprake van het overheidsbeleid ‘werk als het kan thuis’. Voorlopig kun je dus nog thuis blijven werken. Wanneer je baas je toch oproept om weer op kantoor te komen, dan zul je een aantal goede redenen moeten hebben als je thuis wilt blijven werken.
Zo zul je moeten aantonen waarom je niet op je werkplek kunt komen. Wanneer je tot de risicogroep behoort, met chronisch zieken samenwoont of zwanger bent, heb je volgens Besselink goede redenen om thuis te blijven werken. Je bevindt je namelijk in een andere situatie dan wanneer jij (of je huisgenoten) gezond zijn. Risico’s moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Daarom moet een werkgever goed nagaan of jou naar kantoor te laten komen een onnodig risico is dan beter voorkomen kan worden.
Je kunt niet zomaar weigeren naar je werk te gaan
Wanneer je werkomgeving voldoet aan alle eisen die het RIVM heeft gesteld ten tijde van de coronacrisis, kun je niet weigeren naar het werk te gaan. Je simpelweg niet prettig voelen bij het werken op kantoor is geen geldige reden om thuis te blijven werken. Wanneer de regels van het RIVM niet goed worden nageleefd op de werkvloer, kun je dit natuurlijk wel aankaarten.
Vooralsnog houden veel werkgevers ook rekening met de gevoelens van werknemers. Wanneer het thuiswerken prima verliep en jij aangeeft je niet prettig te voelen bij het werken op kantoor, is er een kans dat je werkgever jou alsnog thuis laat werken. Het laatste wat een werkgever wil, is dat werknemers zich ziek melden vanwege onveilige gevoelens, terwijl je eigenlijk gewoon kunt werken.
Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen wanneer werknemers niet ziek zijn, maar toch niet willen werken. Maar dit is per werkgever afhankelijk en niet per definitie een vrijbrief om niet te gaan werken.
Hoe kom je ‘veilig’ op werk aan?
Wanneer jij eigenlijk wel weer naar je werk toe wilt of wanneer je geen gegronde redenen hebt om thuis te blijven werken en je baas wil dat je weer naar kantoor komt, dan komt het volgende dilemma om de hoek kijken: hoe vervoer je jezelf veilig naar je werk? Of je voorheen nu met de auto, de fiets of het OV op je werk arriveerde, de manier zoals ‘voor de corona’ is er niet meer. Je zult je hoe dan ook moeten ontsmetten zodat zo min mogelijk collega’s de kans hebben om besmet te worden. Kom maar op met die desinfecterende gel baas!
Als je werkgever het niet ‘veilig’ genoeg vindt dat jij straks met een mondkopje in het OV reist en wil dat je op een andere manier op werk aankomt, dan moet je werkgever dat organiseren en bekostigen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je alsnog thuis blijft werken, of dat je een kilometervergoeding kan krijgen.
Mag je wel naar kantoor gaan met het verbod op groepsvorming?
Leuk dat je werkgever oppert de poorten tot de kantoorjungle weer te openen, maar mag dat wettelijk gezien eigenlijk wel? Sinds 23 maart 2020 is groepsvorming, oftewel alle bijeenkomsten, verboden. Het is niet verboden om op kantoor met collega’s te werken. Wel dienen jullie minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te nemen. In praktijk betekent dat: geen vergaderingen en geen gezamenlijke lunches.