Striae: kun je huidstriemen behandelen?
Striae: vroeger dacht je misschien dat ze de enige was met 'tijgerstrepen' op je billen, benen en/of borsten. Wees gerust, bijna iedereen heeft wel ergens huidstriemen. Dik of dun, vrouw of man. Hoewel het niet ernstigs is en je je er niet voor hoeft te schamen, kun je het wel storend vinden. Wij zetten de behandelingen voor striae op een rijtje.
Lees ook: Droge huid? Van deze bodylotions krijg jij een superzacht huidje
Wat is striae?
Striae zijn huidstriemen die ontstaan door littekenweefsel onder het huidoppervlak. Maar liefst 90% van de vrouwen krijgt hier tijdens hun zwangerschap mee te maken en ook bij 70% van de vrouwen ontstaat striae in hun tienerjaren. Dit komt omdat dit de momenten zijn dat je huid snel wordt opgerekt: je buik groeit of je krijgt een groeispurt. Hierdoor komen er scheurtjes in het collageen of elastine onder je huid en zo ontstaan de striemen. Het kan dus ook ontstaan als je bijvoorbeeld veel bent aangekomen of afgevallen in een kortere periode. Mannen of vrouwen die veel sporten - met name krachttraining - kunnen ook striae krijgen op hun armen, billen en bovenbenen.
Striae behandelen: crème
Zoals voor alle ‘schoonheidskwaaltjes’ zijn er ook voor huidstriemen talloze crèmes te vinden die zogenaamd al je problemen op zouden lossen. Helaas werkt dit in de praktijk anders. Hoewel striae crèmes zweren bij een helende werking is uit meerdere onderzoeken gebleken dat deze niets doen voor je huidstriemen. Wel is uit meerdere studies gebleken dat vitamine A-zuur kan helpen bij het verminderen van striae. Let dus goed op welke crème je koopt en kies voor een crème met vitamine A-zuur.
Striae behandelen: peeling
Naast crèmes kan je ook een peeling overwegen. Met de juiste peeling is het namelijk mogelijk om huidstriemen te verminderen. Het is hierbij belangrijk dat de peeling 20% trichloorazijnzuur (TCA) bevat en wordt aangebracht door een ervaren dermatoloog of cosmetisch chirurg. TCA stimuleert collageen en elastine bij schade.
Striae behandelen: laser- en lichttherapie
Ook laser- en lichttherapie kunnen helpen met het verminderen van striae. Het enige nadeel is dat het resultaat van tevoren moeilijk te voorspellen is. Aangezien het een dure hobby is omdat je meerdere behandelingen nodig hebt, moet je jezelf dus afvragen of je het wel waard vindt. De kans bestaat namelijk ook dat het niets of heel weinig doet.
Striae behandelen: massages en microneedling
Hoewel veel bedrijven speciale ‘striae massages’ aanbieden, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het masseren van de huid echt werkt. Nou is een massage op z’n tijd natuurlijk wel fijn, maar als je het doet om striae te behandelen moeten we je helaas teleurstellen. Verder wordt ook microneedling veel aangeboden. Hierbij worden er kleine, vibrerende naaldjes in je huid geprikt. Hier is echter maar één studie naar gedaan waarbij maar bij zo’n 2/3 van de testpersonen resultaat te zien was.
Lees ook: Zo krijg je de meest gladde benen die je ooit hebt gevoeld