Net wat je nodig had! IKEA deelt eigen recept voor Zweedse gehaktballetjes

Eten door Laura

In deze tijd zouden we een moord doen voor een middagje struinen in de IKEA. Een rondje langs de showrooms, wat geurkaarsen, plantjes en servetten scoren (die hadden we écht nodig) om het 'uitje' af te sluiten met een portie Zweedse gehaktballetjes. Voorlopig zit een tripje naar het warenhuis er nog niet in, maar de gehaktballetjes kun je nu wel thuismaken. IKEA deelde het recept - geheel in eigen stijl - op hun Twitter.  

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes

• 500 g rundergehakt

• 250 g varkensgehakt

• 1 ajuin, fijn gesneden

• 1 teentje look (geplet of gesneden)

• 100 g broodkruimels

• 1 ei

• 5 eetlepels volle melk

• zout en peper

Voor de saus

• scheutje olie

•  40 g boter

• 40 g bloem

• 150 ml groentebouillon

• 150 ml runderbouillon

• 150 ml (slag)room

• 2 theelepels sojasaus

• 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding

Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.

Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.

Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd  bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.

Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - frietjes, krieltjes of puree.

Ät välsmakande!

ikea meatbals

Lees ook: S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?