De gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap
“Ah, één wijntje kan toch wel?” Dat is wat veel vrouwen denken tijdens de zwangerschap. Nee, nee, nee, dat kan niet. Een glas alcohol kan al teveel zijn. Veel mama’s (to be) beseffen zich niet dat een klein beetje alcohol al gevolgen kan hebben voor je kind. In dit artikel zetten we graag voor je op een rij wat de gevolgen voor je baby zijn wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap.
Lees ook: 5 onverwachte dingen die je niet mag doen tijdens je zwangerschap
Alcohol tijdens je zwangerschap
Wat zijn de risico’s precies van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap? Is één glaasje op z’n tijd nou echt zo erg? Ja, dat is het. Drink gewoon geen alcohol tijdens je zwangerschap. Alcohol komt via het bloed en de placenta in het lichaam van je ongeboren kind. Dat alcoholpromillage is bij je baby, hetzelfde als ook bij jouw. Drink jij één glas wijn dan komt dat alcoholpromillage dus ook bij de baby.
Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot:
- Een miskraam
- Achterstand in de hersenontwikkeling
- Schade bij de vorming van de organen en lichaamsdelen
- Groeiachterstand
- Vroeggeboorte
- Beschadiging van het hart en de ogen van de baby
- FAS (Foetal Alcohol Syndroom)
Foetal Alcohol Syndroom
Kinderen met FAS groeien minder snel en hebben last van gezichtsafwijkingen en neurologische afwijkingen. Kenmerken van FAS zijn:
- Lager geboortegewicht
- Kleinere schedel
- Afwijking aan het gezicht zoals een platte neus, smalle bovenlip en smalle oogspleetjes
- Minder goed ontwikkeld zenuwstelsel
Naast al deze symptomen kan je baby ook geboren worden met een verstandelijke handicap, een lager IQ, slecht geheugen of autisme. Naast deze symptomen kan je kleintje ook last hebben van veel huilbuien en kampen met slaap- en concentratieproblemen.
Toch alcohol gedronken, wat nu?
Wist je nog niet dat je zwanger was en heb je vroeg in je zwangerschap nog alcohol gedronken? Vaak kan het niet kwaad, maar raadpleeg je verloskundige voor de zekerheid.