Hoe slecht is heet douchen voor je huid en haar?
Wanneer we thuis komen na een lange dag kunnen we niet wachten om onder een lekkere, warme douche te springen. Je hebt weer een dag vol met kou en regen overleefd, een warme douche is wel het minste wat je verdient. Snel draai je de doucheknop om en voel je de warme stralen op je huid. Is dat wel goed voor je lichaam... zo'n loeihete douche?
Lees ook: De 4 lekkerste herfstcocktails
Die warme douche is niet zo goed als je denkt
Een kwartier, een halfuur, een uur... Wat is het heerlijk om lekker lang onder de warme douchestralen te staan. Het lijkt wel verslavend! Dit komt omdat we het stofje oxytocine aanmaken als we onder een hete douche staan. Dit is een liefdeshormoon dat er voor zorgt dat je angsten en stress als sneeuw voor de zon verdwijnen. Toch kun je beter de koude kraan verder opendraaien. Wist je dat je onbewust je huid en haar beschadigt door meerdere keren per week heet te douchen? Het warme water spoelt oliën weg die je huid nodig heeft om uitdroging tegen te gaan. Het maakt je kwetsbaar voor eczeem en je huid kan er rood en jeukerig van worden. Iets waar we dus niet op zitten te wachten. Voor je hairdo geldt hetzelfde verhaal: je haar droogt er enorm van uit. Erg zonde van je haar en huid, niet? Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.
Koude douche
Je zult misschien al klappertanden bij de gedachte, maar een koude douche houdt je haar en huid in optimale conditie. Nog een pluspunt: het werkt niet alleen voor je haar en huid, maar je helpt het milieu ook een handje én je staat waarschijnlijk minder lang onder de douche dan normaal. De perfecte douchetemperatuur is rond de 36 graden Celsius. Kom in ieder geval niet boven de 38 graden, dan douche je al te warm.
Een andere goede tip: draai een paar minuten of seconden voor je stopt met douchen de knop een flink stuk naar beneden. Dit helpt voor het milieu en je krijgt er een lekkere energieboost van. Ook is een koude douche goed voor de bloedsomloop en je haar pluist minder en glanst meer.