5 geldfouten om te voorkomen als twintiger

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Na jaren op euroshopper pizza en de wijn van je huisgenoot te hebben geleefd, heb je je eerste baan. Hoera! Opeens heb je geld. Veel geld. Eindelijk kun je groter gaan wonen, hoef je niet meer je rekening te checken voordat je naar de supermarkt gaat en kun je een keer naar de Blokker in plaats van de Action. Maar bij een grotere bankrekening komt ook een grotere verantwoordelijkheid kijken. Volwassen zijn betekent ook niet al je geld meteen over de toonbank smijten. Dit zijn de 5 financiële flaters die je wilt voorkomen.

geldfouten

Lees ook: Zo verspil je geld zonder dat je het weet

Niet sparen

Zoals we zeiden: spendeer niet alles in één keer. We weten dat het heel verleidelijk is om gelijk die dure smartphone te kopen, een nieuwe televisie en voortaan nog alleen maar A-merken te shoppen. Het fijne van meer verdienen is een financiële buffer hebben. Dat houdt in dat je geld spaart dat je gebruikt als je plotseling  onverwachte kosten maakt. Een kapotte wasmachine bijvoorbeeld. Ook is sparen heel fijn om daarna lekker op een welverdiende vakantie te gaan, niet waar? Vind je het lastig om elke maand te sparen? Reken uit wat je per maand kunt missen en stel in je bankieren app een automatische overschrijving in naar je spaarrekening.

Geen financieel overzicht hebben

Wat geef je nou eigenlijk uit per maand en aan wat. Je huur, zorgpremie en internetabonnement weet je vast uit je hoofd. Dan zijn er nog tientallen kleine (en grotere) bedragen. Voor je het weet houdt je een stukje maand aan het eind van je salaris over. Breng in kaart wat je uitgeeft per maand en aan wat. Veel banken hebben hier al manieren voor op hun website. Bekijk dit overzicht kritisch en vul aan waar nodig. Rekening bijvoorbeeld eens uit wat die dagelijkse cappuccino je per maand kost... en per jaar. Oef! 

Geld uitgeven dat je niet hebt

Anno 2019 zijn we allemaal een beetje (erg) shopverslaafd. De hele dag door word je geprikkeld door reclames en kortingen. Met een klik op de knop heb je zo een hele nieuwe garderobe in huis. Tegenwoordig heb je bij elke grote modeketen een mogelijkheid om achteraf te betalen of op rekening. Oei, dat is pas echt gevaarlijk. Dolgelukkig met je nieuwe aankoop, zul je geheid vergeten dat je 'm nog moet dokken. Oeps. Het kan de beste overkomen, maar het beste is voorkomen. Een gouden regel is daarom: geef geen geld uit dat je niet hebt.

Niet inlezen over geldzaken

Een huis kopen, een keuken verbouwen of aan kinderen beginnen... Je weet dat je volwassen wordt als je serieus over (een van) deze zaken gaat nadenken. En wat mag dat kosten? Om daar achter te komen, zul je je goed moeten inlezen. Je zult eraan moeten geloven: onderzoek doen naar hypotheken en leningen. Gelukkig maken veel bedrijven het je makkelijk en hebben voldoende informatie op hun website. Wil je iets weten over lenen, check even de veelgestelde vragen van Becam. En schaam je vooral niet om vragen te stellen, niemand is geboren met deze kennis.

Succes!

Lees ook: Spaar geld en (de planeet): 10 manieren om minder voedsel te verspillen