Moet je groente en fruit wassen met warm of koud water?
Groente en fruit goed wassen, dat is heel belangrijk. Je verwijdert er vuil, bacteriën en schimmels mee. Maar was je je groenten en fruit nu het beste met warm of met koud water? Wij gingen op onderzoek uit.
Lees ook: VIDEO: Gember schillen wordt een makkie met dit trucje
Groente en fruit wassen met lauw of koud water
In Nederland zijn we gezegend met schoon, drinkbaar kraanwater. Het wassen van je groenten en fruit om ziekte te voorkomen is dan ook zo gedaan. Het Voedingscentrum adviseert om alle groenten te wassen, of je die nu rauw of gekookt eet. Tenzij op de verpakking staat vermeld dat de inhoud gewassen is. Was wel van tevoren je handen met zeep. Groenten zoals sla, spinazie, andijvie en kruiden kun je het beste eerst snijden en vervolgens onder de kraan met koud water wassen om het verstopte zand en de aarde eraf te halen. Daarna kun je ze het beste nog even in een grote bak met koud water laten weken.
Hoe zit het met pesticiden?
Er bestaat veel onduidelijkheid over pesticiden: chemische bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken om insecten, micro-organismes, ziekten, plagen of onkruiden te bestrijden. Er wordt wel eens gedacht dat je deze pesticiden een laagje over het stuk groente of fruit vormen die je weg moet spoelen. Dat is echter niet waar. Als je het met water weg kon spoelen, dan zouden boeren na een regenbui de producten weer moeten inspuiten. Het bestrijdingsmiddel trekt in het eten, maar no worries: het is niet schadelijk voor de gezondheid. Tegen de tijd dat de appel of de krop sla in de supermarkt ligt, zijn de gifstoffen alweer afgebroken. Dat zegt Pieter Spanoghe, een hoogleraar aan de universiteit van Gent tegen de Volkskrant. Wassen kan wel een klein gedeelte van de overgebleven giffen wegspoelen. Maar moet je daar ook warm water voor gebruiken... en zeep? Zeep is in ieder geval overbodig. Wel is bewezen dat warm water effectiever is in het wegspoelen van resterende pesticiden en vuil, maar het is niet zo dat alles verdwijnt. Maar nogmaals: het is niet schadelijk.
Lees ook: S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?