Winkel gaat 'tweedehands' eten verkopen

De maatschappij door Kristie
We gooien met z'n allen behoorlijk wat eten weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, terwijl deze datum in werkelijkheid maar een ruwe richtlijn is. Maar, er is een idee: een supermarkt waar ‘tweedehands’ eten wordt verkocht…

Veel houdbaarheidsdata zorgen voor verwarring. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gooien we ons eten dan vaak maar weg. Doug Rauch, voormalig directeur van Trader Joe's, wil hier graag verandering in brengen. Hij gaat een winkel openen waarbij er alleen maar 'verlopen' voedsel wordt verkocht. Zijn doel is dan ook om voedzaam, gezond én goedkoop eten te verkopen. Hoe hij aan deze voeding komt? Hij neemt het over van supermarkten die het onverkoopbaar achten, omdat het over datum is...


Goedkoop en gezond

Wat hij vooral wil bereiken met zijn idee, is dat mensen die het niet zo breed hebben hier gezond en voedzaam eten kunnen kopen. En zo wil hij ook voorkomen dat ze te veel fast food eten, omdat dat alles is wat ze zich kunnen veroorloven. In Amerika leeft op dit moment zo'n 50% van de bevolking in onzekerheid: zij weten niet hoe ze hun volgende maaltijd nu weer moeten betalen. "Voedsel dat over datum is wordt niet goed benut, terwijl we zo misschien wel de hongerproblemen op kunnen lossen. De meeste families weten wel dat hun kinderen niet de voeding krijgen die ze nodig hebben, maar kunnen het simpelweg niet betalen", aldus de toekomstige eigenaar van deze nieuwe winkel. Dit idee zal niet alleen bijdragen aan een vermindering van afval, maar gaat dus ook honger en tegelijkertijd obesitas tegen.

De winkel wordt in mei geopend en gaat 'The Daily Table' heten. De winkel zal bestaan uit een groenteafdeling en een restaurant, aldus Daily Mail. Hier kunnen consumenten met lagere inkomens voedsel kopen dat goedkoper is dan bijvoorbeeld fast food. Groente en fruit is dan een paar dagen over datum, maar dit is volgens de eigenaar nog prima te eten. Ook zal de groente en het fruit hergebruikt worden in warme gerechten. 


En in Nederland?

Ook in Nederland zijn er helaas flink wat gezinnen die onder de armoedegrens leven. In totaal moesten 1,3 miljoen mensen in 2012 rondkomen van een laag inkomen, blijkt uit cijfers van het CBS. In het jaar 2013 kwamen er nog zo'n 152.000 arme mensen bij. Ook blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid dat Nederlandse consumenten per jaar voor € 2,6 miljard (!) aan voedsel weggooien. Dit komt neer op zo'n 50 kilo per persoon per jaar. Oftewel: misschien is dit idee zo slecht nog niet en zou het veel voordelen hebben om ook zulke winkels in Nederland te openen...

Wat vind jij van dit idee?