Over narcisme: Hoe vind je jezelf terug na een narcistische relatie?

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Na een narcistische relatie ben je vaak helemaal op en leeg. Toch is er een belangrijke levensles voor jezelf uit te halen. Sterker nog, je kunt er sterker uitkomen. En ja, zelfs met kinderen in het spel.

over narcisme

Allereerst is het zeker waar dat je gemanipuleerd en misbruikt bent. Toch is er ook jouw lering uit te halen en dit voelt pijnlijk om te horen, maar je hebt het misbruik toegestaan. Ja, er spelen heel veel factoren een rol die weggaan bemoeilijken, maar erken dat je niet los kon komen van deze relatie en daardoor jaren of maanden met het gedrag van de narcist hebt geleefd. Als je in staat bent om jouw rol te zien en te erkennen, kun je naar de volgende fase in je herstel. Eerder lukt dat niet. Ja, je hebt zeker pijn en verdriet, maar kijk ook naar jouw eigen aandeel, wat maakte dat je dit allemaal hebt getolereerd, dit kan uit liefde of empathie zijn, maar ook uit een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect. 

Onderweg naar jezelf en tijdens je herstel komen er twee soorten vergeving om de hoek. Als je de rol die jij in deze relatie hebt gehad, kan erkennen, wordt het tijd om jezelf te leren vergeven. Iedereen maakt fouten in zijn leven, that’s part of the job. En daar is niks mis mee. Het gaat erom wat je er daarna mee doet en eruit leert. 

Daarnaast is het de kunst om de narcist te leren vergeven. Begrijp me niet verkeerd, dit betekent niet dat je zijn/haar gedrag goedkeurt, maar vergeving is de enige manier om verder te gaan en los te kunnen laten wat er gebeurd is. Dit is zeker pas de laatste stap in het proces, want in het begin is er heel veel pijn en gekwetstheid. En terecht. Realiseer je echter dat jij jezelf niet moet associëren met het gedrag van een narcist. Hij/zij kan het niet helpen dat deze zo is. Je kunt de narcist niet overtuigen of veranderen. Het enige wat je kunt doen, is inzien dat deze “emotioneel defect” is en daarom vergeven om verder te kunnen gaan. Niet vergeten en beseffen wie de narcist is, maar probeer het als les om te draaien om jezelf als persoon naar een hoger bewustzijnsniveau te tillen, niet om de narcist opnieuw in je leven te halen. 

Daarnaast zie je vaak dat mensen als ze langdurig in een relatie met een narcist hebben gezeten, volledig geconditioneerd zijn geraakt in een negatief denkpatroon over zichzelf. Probeer je hier bewust van te worden, dit is namelijk niet jouw stem, maar de stem van de narcist. Leer je bewust te worden hiervan, te focussen op wat voor zelfvernietigende gedachten je hebt gekregen en leer ze los te koppelen en om te draaien naar liefdevolle, milde gedachten over jezelf. Ja, je bent jezelf gedurende deze relatie jezelf waarschijnlijk kwijt geraakt, maar zet jezelf niet onder druk om meteen weer te willen weten wie je bent en wat je wilt. Alles heeft zijn eigen tijd en dynamiek. Door je daar zo op te focussen, kom je alleen maar uit bij leegte in jezelf en voel je je voortdurend slecht over jezelf. Je weet het nu gewoon even niet en ja, dat komt vanzelf weer. Door je te focussen op wat goed is voor jou en wie er goed zijn voor jou, waar je blij van wordt en waar je verdrietig van wordt, dat zijn de eerste stappen. 

Het is een rollercoaster van emoties en een hele pittige leerschool. Maar heb geduld met jezelf. Zoals gezegd, alles heeft z’n eigen tijd en dynamiek. Ik wens je veel wijsheid toe.

 

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt haar column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl. 

Charlotte schreef eerder:

Narcisme en ouderverstoting
Is een narcistische persoonlijkheidsstoornis te behandelen?
Co-ouderschap met een narcist