Op kraambezoek: dit is de etiquette als je op babyvisite gaat
Woehoe! De baby van je beste vriendin/zus/broer/nicht/collega/wie-dan-ook is geboren. Natuurlijk wil jij zo snel mogelijk op kraambezoek om het kleine hoopje geluk met je eigen ogen te bewonderen. Waar je normaal gesproken spontaan over de vloer komt en uren blijft hangen, is het nu helemaal anders. Bij een kraambezoek hoort nou eenmaal een 'etiquette': er komen allerlei do's en don'ts kijken bij zo'n babybezoek. Dit zijn ze:
Lees ook: 10 Dingen waar je niet bij nadenkt wanneer je een kind krijgt
Kraambezoek tip 1. Prik een datum
Spontaan over de vloer komen zit er komende maanden - of jaren - niet meer in. Nu je zus/vriendin/collega/vul-maar-in een baby'tje heeft, draait alles in haar leven om voeden, luiers verschonen en korte dutjes. Als je op kraambezoek wil komen, is het dus een must om een datum te prikken. Doe dat via digitale communicatie: zodat je niemand wakker belt. Wees op tijd voor het kraambezoek en neem geen onaangekondigde aanhang mee.
Kraambezoek tip 2. Neem een cadeautje mee
Belangrijk bij een kraambezoek: kom niet met lege handen aan. Denk goed na over een kraamcadeau. Als je kleertjes koopt, ga dan liever voor een iets grotere maat. De kleinste maatjes zijn wel het schattigst, maar de baby kan het maar een heel korte periode aan en meestal zijn de ouders al overladen met de kleinste pasvorm. Houd ook rekening met de seizoenen. Het is zonde om een truitje te geven dat het kindje pas in de zomer past. Rompertjes en knuffels zal de kleine vast genoeg hebben. Denk ook aan een mooi kinderboek, poster of slofjes. Ook leuk: neem wat voor de ouders: eten is een steengoed idee. De ouders hebben geen tot weinig tijd om te koken of boodschappen te doen. Zelf ook geen keukenprinses? Een bon voor Thuisbezorgd is ook een uitkomst.
Kraambezoek tip 3. Vraag niet te veel details
"En? Ben je uitgescheurd?" Ook al ben jij nog zo'n open boek en vertel je honderduit over jouw bevalling, misschien vindt de moeder in kwestie dat nogal gênant. Vooral in het bijzijn van anderen. Wel kun je haar vragen hoe het met haar gaat. Dan kan ze zelf beslissen wat ze wel of niet vertelt. En luister naar haar. Sinds de geboorte gaat alle aandacht naar het kindje. Zij wordt ook graag gezien en gehoord.
Kraambezoek tip 4. Denk om hygiëne
In het begin is het imuunsysteem van een baby'tje heel kwetsbaar. Was je handen dus bij binnenkomst en na je toiletbezoek. Als je ziek bent is het onverstandig om op kraamvisite te gaan. Wees voorzichtig met het herpesvirus: een koortslip bij baby's jonger dan vier maanden levensgevaarlijk. En bij corona-gerelateerde klachten is het natuurlijk een no go om langs te gaan.
Kraambezoek tip 5. Denk om het hoofdje!
Geen kraambezoek passeert zonder dat deze zin wordt uitgesproken: 'denk om het hoofdje'. Wees het voor en kondig zélf aan dat je om het hoofdje denkt. Dan kunnen paps en mams hun pasgeboren kindje met een gerust hart loslaten. Scoor jij weer wat tante-punten.
Kraambezoek tip 6. Geef geen goed bedoelde adviezen
Als er één ding irritant is voor kersverse ouders, is dat anderen het altijd beter weten. Je hebt natuurlijk de beste intenties, maar de moeder en vader zijn niet zelf gisteren geboren. Je kunt er wel vanuit gaan dat ze in 9 maanden zelf genoeg artikelen en boeken over baby's hebben verslonden. Als ze je om advies vragen, kun je dat natuurlijk wel geven. Verder, mondje dicht.
Kraambezoek tip 7. Blijf niet te lang plakken
Last but zeker not least: blijf niet langer dan je welkom bent. Een kraambezoek duurt meestal maximaal een uur. Misschien is het wat onwennig om zo kort bij je beste vriendin/zus/nicht/et cetera te zijn, maar bedenk dat de nieuwe ouders doodmoe zijn. Daarnaast ben je lang niet de enige die langskomt. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen: sommigen zullen misschien vragen of je wel langer wilt blijven. Dan is het natuurlijk helemaal oké om wat langer te blijven.
Heb jij nog tips of ervaringen wat je niet of juist wel moet doen tijdens kraambezoek?
Lees ook: Dit is wat vrouwen opvallend vaak na hun bevalling doen