Aften in de mond: zo kom je er vanaf
Ugh, een afte in je mond. Dat is nou net wat je nu niet nodig hebt. Gelukkig ben je lang niet de enige: 20 procent van de mensen heeft regelmatig last van aften in de mond. De grote vraag is natuurlijk: hoe verdwijnen deze krengen weer?
Lees ook: Op deze momenten kun je beter géén water drinken
Aften in de mond: zo herken je ze
Als je een afte hebt, dan vind je 'm waarschijnlijk al snel met je tong. Het plekje voelt dik en gezwollen en is vaak ook pijnlijk bij aanraking. In de spiegel zie je een bult met een rode kring aan de buitenkant en een witte binnenkant. Aften verschijnen meestal in de binnenkant van de lippen, maar ook in het verhemelte, op het tandvlees en de binnenkant van de wang. Een afte is vaak zo'n 3 tot 5 millimeter. De zweertjes zijn vrij onschuldig, maar kunnen wel voor irritaties zorgen tijdens het eten, drinken en praten.
Zo ontstaan aften in de mond
Heb jij regelmatig last van aften in de mond? Waarschijnlijk heeft het te maken met je fitheid. Een afte ontstaat meestal niet zomaar, maar is een gevolg van een verminderde gezondheid. Aangezien aften ook kunnen ontstaan door bacteriën in de mond is goed poetsen essentieel. Ook stress en hormonen kunnen de boosdoener zijn. Hieronder vind je op een rijtje de oorzaken van aften in de mond.
- Verminderde weerstand
- Overgevoeligheid voor voedingsstoffen
- Tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur
- Stress
- Slechte mondhygiëne
- Hormonale schommelingen (bijv. tijdens je menstruatie)
- Beschadiging van het mondslijmvlies
Mensen met darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie ontwikkelen vaker aften in de mond. Ook studenten hebben er vaker last van, vanwege de studiestress, slechte voeding en slapeloze nachten.
Aften voorkomen
Voorkomen in beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk ook voor aften in de mond. Als je weet hoe aften in de mond ontstaan, is het eigenlijk een inkoppertje hoe je ze kunt voorkomen.
1. Zorg voor een goede mondhygiëne
Elke dag twee keer twee minuten poetsen, je tong schrapen, flossen, stoken en spoelen. Goede mondhygiëne lijkt een hele parttime job, maar het voorkomt wel vervelende kwaaltjes als aften in je mond. Ben je nog geen fanatieke schraper, flosser, stoker en/of spoeler? Bouw langzaam een routine op en je zult zien dat het een gewoonte wordt waar je niet zonder kan.
2. Denk om je weerstand
Eet voldoende groente en fruit, beweeg een halfuur of meer per dag en drink 1 tot 2 liter water per dag om je weerstand op peil te houden. Slik eventueel voedingssupplementen voor extra vitaminen en mineralen.
3. Vermijd stress
Stress is een killing voor een goede gezondheid: zowel mentaal als lichamelijk. Stress verzwakt je immuunsysteem en kan voor allerlei kleine en grote ongemakken zorgen. Zoals aften in de mond dus. Rust elke dag, mediteer en slaap voldoende om stress zoveel mogelijk te verminderen.
Good to know: ook als je alle tips braaf volgt, kan er nog een afte 'doorglippen'.
Aften in de mond behandelen
Je eerste neiging is misschien om de aften kapot te maken, alsof het een puistje is. Niet doen! Als er vocht uit de aften komt, kunnen de zweertjes zich gemakkelijk verspreiden. Meestal gaan aften vanzelf over. Het duurt zo'n 1 tot 3 weken totdat ze verdwijnen.
Keren de aften regelmatig terug in je mond, zijn ze heel groot en heb je er te veel last van? Raadpleeg je huisarts of je een medicijn tegen de aften in je mond kunt krijgen.
Lees ook: Als je tampon pijn doet: dit kan er aan de hand zijn