Maakt suiker je kind hyperactief?
Je hebt het vast weleens gehoord: je kind moet je vooral niet teveel suiker geven, daar worden ze hyperactief van. Jonge kinderen zouden dus extra druk worden na het eten of drinken van suikerhoudende producten zoals snoep, ijs, chocolade of chips. Maar klopt dit wel?
Suiker en hyperactiviteit
De theorie dat er een link is tussen suiker en hyperactiviteit stamt uit de jaren ’70, toen er verschillende diëten werden voorgeschreven aan kinderen met ADHD om de symptomen te verlichten. Deze diëten, zoals het Feingold-dieet, waren vrij van kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Ga maar na: in eten waar alle eerdergenoemde ingrediënten zitten, komt bijna altijd ook suiker voor. Op deze manier werd suiker ook al snel als boosdoener gezien.
Lees ook: Wat is beter: suiker of zoetjes in je koffie?
Onderzoek
Midden jaren ’90 werd er een onderzoek gedaan waarin onderzoekers kinderen een drankje gaven met een suikervervanger. De ene groep moeders werd verteld dat hun kinderen een drankje kregen waar veel suiker in zit, de andere groep kreeg de waarheid te horen: dat hun kinderen een drankje met een suikervervanger dronken. De groep moeders die dachten dat hun kind veel suiker had gedronken, beoordeelden hun kinderen als hyperactiever. En dat terwijl deze kids helemaal geen suiker op hadden.
Feestdagen
Iets om over na te denken is het volgende: wanneer kinderen suiker eten, is het vaak tijdens een leuke gebeurtenis. Denk aan vakanties, verjaardagen, feestdagen. Kinderen zijn dan vaak al drukker door een toename van adrenaline. Adrenaline zorgt voor een hogere bloeddruk, snellere hartslag en meer bloedtoevoer naar de spieren. Dit alles kan kinderen rusteloos en energiek maken, maar staat los van suikerinname.
Suikergevoelig
Toch moet er ook een kanttekening gemaakt worden, want er zijn wel degelijk diëtisten die beweren dat een groep kinderen met ADHD dat overgevoelig is voor suiker. Net als bij suikergevoelige volwassenen stijgt hun suikerspiegel na het eten van suiker, waardoor ze sneller geprikkeld raken. Eenmaal geprikkeld kunnen ze agressiever gedrag vertonen. Toch blijft het lastig om suikergevoeligheid bij kinderen en volwassenen te meten.
Hoeveel suiker mag een kind per dag?
Hoewel suiker dus niet perse voor hyperactiviteit bij jouw kind hoeft te zorgen, is het natuurlijk allesbehalve gezond. In suikerhoudend eten of drinken zitten vaak veel calorieën die maar weinig voedzaam zijn. Daarbij wordt het eten van suiker wél gelinkt aan het potentieel ontwikkelen van hartproblemen, overgewicht en een hoge bloeddruk. Om nog maar te zwijgen over hoe slecht suiker voor je tandglazuur is. Hallo gaatjes! Het is dus belangrijk dat je de suikerinname van je kind beperkt. Het Edubirdie beveelt voor kinderen tussen de 2 en 18 jaar 24 gram suiker per dag aan, wat ongeveer gelijk is aan zes theelepels. En daar zit je snel aan: in een Mars-reep zit bijvoorbeeld al 30 gram suiker.
Hoe kan je minder suiker eten?
- Leer je kind vanaf jongs af aan water en thee (zonder suiker natuurlijk) te drinken. Hoe meer zij gewend zijn aan natuurlijke dranken, des te minder ze behoefte hebben aan suikerhoudende dranken zoals frisdrank.
- Maak ook van snoepen een gezonde aangelegenheid. Vervang suikerbommetjes als snoep, chips en chocolade door fruit of groenten. Snacktomaatjes en komkommers zijn ook een heerlijke frisse snack in de zomer! Ook hierbij geldt dat je ze zo jong mogelijk hiermee wilt opvoeden.
- Kijk eens kritisch in je (koel)kast: in veel ingrediënten waarvan je het niet dacht zit verrassend veel suiker. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven verkrijgbaar met veel minder suiker.
- Fruit is altijd beter dan vruchtensap. Verse jus zit inderdaad boordevol vitamine C, maar ook boordevol suiker. Liever laat je je kind dus een sinaasappel eten, dan krijgen ze ook meteen de vezels en andere goede ingrediënten binnen van het fruit.
- Is je kind een zoetekauw? Vervang chocopasta of pindakaas dan gewoon door aardbei!
- Muesli en cruesli lijken misschien gezond, maar in de meeste varianten zitten heel veel suikers. Kies dus de variant met de minste suikers, en vul deze aan met vers fruit.
- Maak zelf gezonde fruitijsjes in de zomer! Supermakkelijk en leuk.