Snoozen is slecht voor je: feit of fabel?

Misschien herken je het volgende scenario: je ligt in bed, wordt ruw ontwaakt uit je diepe slaap door een wekker, maar je ziet dat je nog een paar minuutjes hebt. Snooze! Nog eventjes slapen voor je écht aan de dag moet beginnen. Met een beetje ‘geluk’ kun je zelfs meerdere keren snoozen voordat je je bed uit gaat. Toch wordt snoozen flink afgeraden. Is dit zo?

Snoozen slecht voor je

Slaaprondes

Oke, nu volgt een beetje een technisch praatje. Maar laat je niet afschrikken! Komt 'ie. Je slaap bestaat uit rondes. Elke ronde duurt zo ongeveer 75 tot 90 minuten. Is er een ronde voorbij, dan begin je aan een nieuwe. Na twee, drie of soms zelfs vier van deze rondes gaat je brein in een staat waarbij het zich twee uur lang klaarmaakt om wakker te worden. Word je vanzelf wakker in de ochtend of gaat je wekker af na minimaal zes uur slaap, dan is je brein klaar om wakker te worden. Je hersenen kunnen de dag beginnen. 

Doezelen

Wat gebeurt er als je vervolgens weer in slaap doezelt voor 9 tot 15 minuten omdat je op de snooze-knop hebt gedrukt? Juist, je komt weer in een slaapronde terecht. Zo’n slaapronde duurt, zoals we net al zeiden, 75 tot 90 minuten. Wanneer je wekker dan weer afgaat na een kwartiertje snoozen, is je brein nog steeds in een slaapronde. En schrik niet: het duurt maar liefst zo’n 4 uur om al wakker weer uit zo’n slaapronde te komen! Je kunt je dus voorstellen dat je hersenen niet in optimale staat zijn als je aan het werk gaat in de ochtend. Dit heeft tot gevolg dat je je minder goed kunt focussen, je mogelijkheid om informatie te verwerken en strategisch denken wordt moeilijker. Je kunt je misschien wel voorstellen wat voor gevolgen dit heeft op je werk.

Vijf seconden

De beste methode om wakker te worden is daarom binnen vijf seconden op te staan nadat je wekker af is gegaan. En ja, dat is pittig, zeker als je snoozen gewend bent. Maar ook dit went, en je zult zien dat je je wakkerder voelt als je aan je dag begint. Moet je een keer vroeger op en heb je niet de gewenste zes uur slaap kunnen behalen? Dan is het slim om ook nu niet te snoozen, binnen vijf seconden op te staan en meteen een koude douche te nemen. Hiermee haal je je brein direct uit de slaapstand.

Tegengeluid

Toch zijn er ook geluiden dat een keertje snoozen niet zo erg is als hierboven wordt beschreven, zoals David Dinges, slaapexpert op de afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Pennsylvania. “Die extra tien minuutjes kunnen er ook voor zorgen dat je rustig wakker kunt worden.” Volgens hem is het vooral belangrijk dat je niet weer volledig terug in slaap valt. Een wake-up light kan een rustige en relaxte manier zijn om goed wakker te worden.