Intermittent Fasting: wat is het en hoe werkt het?
Wil je wat kilootjes kwijt of werk je aan een gezondere levensstijl? Dan heb je misschien weleens van intermittent fasting gehoord. Daarbij gaat het niet om wát je eet, maar om wanneer je eet. Door op een bewuste manier op bepaalde tijden te eten, kun je gewicht verliezen en een gezond gewicht behouden. Benieuwd hoe het werkt? Lees dan snel verder.
Wat is intermittent fasting?
Bij intermittent fasting is de periode waarin je eet korter dan de periode waarin je niet eet. Vaak is het zo dat je alle maaltijden van de dag binnen acht uur nuttigt, waarna periode van zestien uur vasten volgt. Klinkt heftig? Valt best wel mee, als je bedenkt dat wanneer je om zes uur 's avonds dineert, je om tien uur 's ochtends alweer kan ontbijten. En het mooie is: in die acht uur mag je alles eten wat je wil! Op Happyhealthy.nl vind je nog een interessant artikel hierover.
De voordelen
Intermittent fasting brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Je schijnt zelfs langer te leven als je de principes van intermittent fasting op de juiste manier toepast. Ook kan het een methode zijn om gewicht te verliezen. Het is namelijk prima vol te houden en het principe is direct toepasbaar.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat intermittent fasting beter werkt dan een dieet waarbij er restricties op calorieën gelden. Dat komt vooral door een veranderende hormoonhuishouding, waarvoor groeihormonen, insuline en noradrenaline verantwoordelijk zijn.
Intermittent fasting proberen?
Je kunt intermittent fasting op verschillende manieren toepassen. Er zijn niet zozeer goede of slechte methodes, want voor iedereen is er een geschikt schema te vinden. Het is vooral belangrijk dat je een schema vindt dat bij je past. Zo moet het passen bij de manier waarop je je dag indeelt en de doelstellingen die je hebt. De belangrijkste spelregel is dat je een schema vindt waarmee je in ieder geval 12 uur achter elkaar vast. Pas daarna zullen alle suikers uit jouw lichaam verdwenen zijn en kan het lichaam vet verbranden.
Beeld: iStockphoto
Dit artikel is een advertorial.