Zo laat zou je pas je eerste koffie moeten drinken
Je wordt wakker, wrijft de slaap uit je ogen en strompelt naar de keuken. Er is momenteel maar één ding waar je aan kunt denken en waar jouw lichaam behoefte aan heeft: KOFFIE. Bijna volautomatisch weet je de koffie zo snel mogelijk naar binnen te werken. Zo, je motor is opgestart en je kunt aan je dag beginnen. Klinkt dit bekend? Toch is uit onderzoek gebleken dat je vroeg koffie drinken helemaal niet zo'n zin heeft als je zou denken...
Cortisol
Je eerste bakkie pleur zou je op een reguliere werkdag namelijk niet vroeger dan tien uur 's morgens naar binnen moeten gieten. Dat zit namelijk zo: je lichaam maakt tussen 8 en 9 uur 's ochtends van zichzelf namelijk cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je snel ontwaakt uit je lange slaap en je klaar bent voor de dag. Wanneer je cortisol-level dan op z'n hoogst is, is het niet zo'n goed plan om koffie te drinken. Caffeïne zorgt er dan namelijk voor dat er nóg meer cortisol in je lichaam komt en dit schopt je bioritme in de war.
Bestand tegen koffie
Daarbij zorgt het er ook nog eens voor dat je steeds beter bestand raakt tegen caffeïne, waardoor een kop koffie later op de dag veel minder effect heeft. Na een tijdje heeft zelfs dat ene kopje koffie in de ochtend geen zin meer. Beter kun je je koffie om 10 uur drinken, dan heeft je cortisol een dipje na je vliegende start en kan 'ie wel een steuntje in de rug gebruiken.
Caffeïne in je lichaam
Hoe lang de caffeïne vervolgens in je lichaam blijft, kan sterk verschillen. Zo kan het na 2 uur en 40 minuten al uit je lichaam zijn, maar sommigen zullen er zelfs na bijna 10 uur nog steeds iets van voelen. Het wordt daarom ook altijd afgeraden om na vijf uur 's middags nog aan de koffie te gaan.