Wat?! Deze apps voor Android en iPhone luisteren je tv-kijkgedrag af

De maatschappij door Miranda

Ja, wij krijgen er ook de kriebels van. Maar het is echt waar: uit een recent onderzoek is gebleken dat honderden apps voor zowel Android als iPhone stiekem de microfoon van je smartphone gebruiken om te bespieden hoe jij televisie kijkt. Eén van die apps is bijvoorbeeld het bekende Shazam.

Software

In het artikel van Het Laatste Nieuws staat dat er minimaal 250 games en andere apps in de Google Play Store zijn, die een software gebruiken die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. En om het nog erger te maken: die software verzamelt de informatie zélfs wanneer de apps niet aan staan. De data over je kijkgedrag worden vervolgens verkocht aan adverteerders, die met deze informatie de producten voor hun publiek kunnen verbeteren. Voorbeelden van deze games zijn Pocket Bowling 3D HD, Basketball 3D, Pool 3D, Dark Runner 2 en Beer Pong: Trick Shot. Deze apps zijn terug te vinden met de zoekopdracht ‘Alphonso’ in de App Store. Een bekendere app die ook in contact is met Alphonso is Shazam, de app die artiesten en nummers herkent. Alphonso heeft blijkbaar een lopend contract met Shazam, waarmee ze tegen betaling Shazam mogen gebruiken om de verzamelde gebruikersdata te analyseren. Met andere woorden: Shazam kan fragmenten uit films en bijvoorbeeld ook reclamedeuntjes herkennen waar jij naar kijkt, en deze vervolgens doorverkopen aan Alphonso. 

Privacy

Er zijn dus honderden apps die mee luisteren terwijl je televisie kijkt. Dat schendt volledig het Europees recht op privacy, maar de commissies hebben op dit moment niet de mogelijkheden om álle apps aan te pakken. Om dit in de toekomst wel te doen is er (gelukkig) vanaf 28 mei een nieuwe privacywetgeving. Vanaf dan zullen er ook zware boetes opgelegd worden voor zulke praktijken. 

Geen gesprekken

Volgens een rapport van The New York Times registreert de software, die ontworpen is door het bedrijf Alphonso, via de microfoon van je smartphone audiosignalen in tv-advertenties en tv-programma’s. Daarentegen is er wel iets positiefs: de software neemt volgens Alphonso geen gesprekken op én je kan als gebruiker de ‘tracking’ uitschakelen.

Bioscoop

Bedrijfsleider Ashsish Chordia zegt dat zijn bedrijf Alphonso ook samenwerkt met filmstudio’s om in de bioscoop te registreren hoe je naar de film kijkt. Wanneer je hier absoluut op tegen bent, is het dus verstandig om in het vervolg écht je telefoon uit te zetten in de bioscoop.

Android vs Apple

Ondanks dat de meeste apps die de software gebruiken aangeboden worden in de Google Play Store, zijn er ook een aantal apps te downloaden in de Apple Store. Het is dus niet zo dat wanneer je een iPhone hebt, je volledig ‘veilig’ bent.

Addertje onder het gras

Het schijnt dus zo te zijn dat wanneer je een app download, er altijd vermeld staat in het gebruikersbeleid of de app deze software bevat. Wanneer je dus op akkoord klikt, zonder het gebruikersbeleid te lezen, ben je dus ‘onderdeel’ van dit hele proces.

Conclusie? Altijd de kleine lettertjes lezen…

Lees ook: Dit is waarom je nooit omhoog moet swipen om Whatsapp af te sluiten