Waarom je zo raar gaat dromen door alcohol
Na het kerstdiner en de nodige glühwein en andere wijntjes kun je zo heerlijk wegdommelen onder de warme dons. En iedereen die wel eens diep in het glaasje kijkt, weet dat je de gekste, leukste dromen krijgt. Een drankje wordt niet voor niets een slaapmutsje genoemd, maar guess what: alcohol is juist slecht voor jouw nachtrust. Hoe dat komt? Wij zochten het tot op de (bed)bodem uit.
Lees ook: 3 manieren waarop je slaapkamer jouw slaap beïnvloedt
Na een aantal drankjes plof je op bed en val je als een blok in slaap. Wat nou 'door alcohol slaap je slecht'? Don't shoot the messenger, maar toch is het waar. Het zit zo...
Kortere REM-slaap
Door het verdovende effect van alcohol val je inderdaad sneller in slaap, máár je 'diepe' slaap wordt langer. Het resultaat? De belangrijkste slaapfase, de REM-slaap, wordt korter. De eerste helft van de nacht slaap je dus prima, maar de tweede helft slechter. Je lichaam heeft de REM-slaap hard nodig om op te laden en te herstellen. Daarom kun je je nog zo brak voelen terwijl je negen uur hebt geslapen. Omdat de diepe slaap langer duurt, is de kans op snurken en slaapwandelen ook groter. A-ha!
Zoals je zelf vast ontdekt hebt, ga je er dus ook heftiger en levendiger van dromen! Soms de dag erna nog. Dat komt omdat je REM-slaap verstoord is. Je hersenen moeten extra veel informatie en emoties verwerken en dat heeft effect op wat je droomt.
Lees ook: Kun je slaap nou wel of niet inhalen?
Beeld: iStock, bron: Inslaap.nl