Een after dinner dip: hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?
Je herkent het vast wel: Na het eten van een grote maaltijd heb je het gevoel dat er een foodbaby in je buik zit en wil je horizontaal gestrekt op de bank. Maar hoe komt het en wat kun je er tegen doen? Wij zochten het voor je uit.
Bloedsuikerspiegel
Eigenlijk heeft een after dinner dip alles te maken met je bloedsuikerspiegel. Deze bepaalt de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) in ons bloed. Die glucose is nodig voor de energievoorziening in ons lichaam. We halen dit uit voeding (eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen). Wanneer de bloedsuikerspiegel in balans is, heb je voldoende energie hebt om goed te functioneren. Maar wanneer je producten eet met veel koolhydraten en suikers, stijgt je bloedsuikerspiegel te snel en raakt hij uit balans. En dat is natuurlijk wat je wil voorkomen.
De glycemische index
De stijging van het bloedsuiker wordt bepaald door de glycemische index. Deze index geeft dus aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een product. Hoe hoger deze index is, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. En zoals al eerder gezegd, is dat bij producten met veel koolhydraten en suikers. Je lichaam moet dan hard werken om de grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Het gevolg is dan dat de bloedsuikerspiegel vervolgens weer heel snel daalt waardoor je erg moe en slap wordt. Je lichaam gaat dan vragen om meer energie: de after dinner dip.
Maar dan nu de vraag: wat kunnen we er tegen doen? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:
- Ga een stukje wandelen na het eten
- Iets gaan doen waar je veel concentratie voor nodig hebt
- Producten met een lage glycemische index eten (volkorenproducten, havermout, zilvervliesrijst)
- Niet te grote porties in één keer eten
- Vermijd producten met snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank en lightproducten
- Kies voor natuurlijke suikers (honing)
- Eet met regelmaat kleinere porties
- Zorg voor voldoende slaap
Lees ook: Say what?! Zo vaak knipper je per dag