Het scheelt als je deelt: over de nieuwe deeleconomie
Ik ben een groot fan van delen, en dan vooral van het delen van spullen. Je hoeft namelijk minder spullen te bezitten als je ze kunt delen met een ander. En minder spullen betekent minder rommel! Waarom een boormachine bezitten als je alleen een gaatje nodig hebt? Door te delen hoeven we minder spullen te bezitten en daarmee besparen we tijd, geld en ruimte. Nu is delen natuurlijk niets nieuws onder de zon. Mensen delen al spullen en diensten met elkaar sinds de oudheid. Waarom dan die hernieuwde belangstelling voor het delen? En wat is dan die deeleconomie waar je steeds vaker over hoort?
Grote markt
Waar we vroeger onze spullen alleen nog deelden met onze directe buren, is in de huidige tijd een veel grotere markt opgekomen voor het delen. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat we tegenwoordig onze goederen en diensten kunnen delen met iedereen over de hele wereld. Toen halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw het internet zijn intrede deed, ontstond er een nieuwe infrastructuur: de digitale! We bewegen ons niet meer alleen voort over de straten, maar appen en surfen ons via het internet een weg over de hele wereld. Voorheen haalde je alleen op het marktplein je boodschappen, tegenwoordig is er een extra online marktplaats waar landsgrenzen en taalbarrières er niet meer toe doen. In de eenentwintigste eeuw is het internet veruit de bepalende infrastructuur (lees “Share”, P. vd Glind & H. v Sprang, 2016).
De deeleconomie
Het internet heeft er dus voor gezorgd dat we op veel grotere schaal met elkaar kunnen delen. En de online platforms maken het mogelijk dat particulieren goederen of diensten online aan kunnen bieden zonder tussenkomst van professionals of bedrijven. Zo kun je via het deelplatform Peerby opzoeken wie bij jou in de buurt een beamer te leen heeft voor jouw filmavondje. Of je plaatst daar dat gourmetstel op dat jij maar één avond per jaar gebruikt. En een auto huur je gewoon direct van iemand bij jou in de straat via het deelplatform Snappcar.
Er valt in deze nieuwe (deel)economie dus een schakel uit in de handelsketen van de traditionele economie. Er is geen winkel of verhuurbedrijf meer nodig. Daarbij is er een veel groter bereik van de markt in de deeleconomie door het gebruik van internet. Je kunt je huis ook ruilen met iemand in Japan voor de vakantie via een huizenruil site en zo het land ervaren als een bewoner.
Meer dan bezit alleen
Nu blijft het misschien voor sommigen toch moeilijk om in de auto van een vreemde te rijden of jouw bankstel beschikbaar te stellen aan onbekenden. Maar de groep die daar geen moeite mee heeft is groeiende. Vooral nu steeds meer mensen twijfelen aan de traditionele definitie van welvaart. In de moderne westerse wereld gaan steeds meer geluiden op van mensen die het bezit van een grote auto, een groot huis of een vette bankrekening niet meer zien als rijkdom en welvaart. Die groep jaagt een andere droom na, en ziet meer tijd en ruimte als het hoogst haalbare. In augustus schreef ik over The Minimalists, die de consumptiemaatschappij en het najagen van The American Dream vaarwel zeiden om een simpeler en betekenisvoller leven te gaan leiden.
Geluk wordt door steeds meer mensen gezocht in het behalen van immateriële doelen. Als je meer waarde hecht aan ervaringen of relaties, kun je je afvragen waarom je zo hard werkt en neem je wellicht met minder geld en bezittingen genoegen. Want als je minder hard werkt, houd je meer tijd over die je kunt besteden aan je familie, vrienden of hobby's (lees “Stuffocation; Living more with less” (“Ontspullen, Meer leven met minder”, James Wallman, 2013/2015).
Delen is socialer en gezonder
Ook het huidige streven naar een duurzamere wereld en een schoner milieu heeft een grote invloed op het nieuwe succes van delen. We delen meer informatie via het internet en komen meer te weten over de druk die het productieproces op de natuur legt. Foto’s van plastic soep en filmpjes van ijsberen in nood komen we massaal tegen op het internet. Bewuster omgaan met de grondstoffen is daar een logisch gevolg van. Delen betekent minder spullen, dus minder productie, dus minder vervuiling. En vergeet niet dat delen ook gewoon leuker is. Want je kunt niet in je eentje delen, delen doe je per definitie samen. Je helpt een ander en ontmoet nieuwe mensen als je deelt en dat zorgt weer voor een socialere wereld. Hoe leuk is dat?
We kunnen dus stellen dat de groeiende combinatie van technologische vooruitgang, duurzaamheid, kostenbesparing en het sociale aspect maken dat delen op dit moment zo populair is. En ik doe er maar wat graag aan mee!
Hieronder een paar van mijn favoriete deelplatforms:
Deel spullen via Peerby
Deel designerkleding via Rewear
Deel kennis en skills via Konnektid
Deel je boeken via Bieblio
Deel je autoritjes via Toogether
Deel je maaltijd via Thuisafgehaald
Het scheelt als je deelt!
Bekijk de facebookpagina van Flennie Helpt voor meer deeltips en wil je meer weten over professional organizing? Kijk dan op www.flennie.nl of mail je vraag naar info@flennie.nl.