Zelfvertrouwen nodig? Fake it till you make it!
Ben jij een sloddervos? Altijd te laat op afspraken en gaat opruimen jou slecht af? Heb je het idee dat het ‘toch nooit iets gaat worden’ met jou en opruimen of een georganiseerd huishouden? Wanhoop niet: Fake it till you make it! Doe alsof! Het werkt! ‘Fake it till you make it’ is een uitdrukking die wordt gebruikt als je iets nieuws probeert dat je nog nooit hebt gedaan en waar je je niet zeker over voelt. “Gewoon doen alsof je het al jaren doet!” zei mijn moeder toen ik mijn allereerste opruimklus had bij een klant. En daar ging ik met knikkende knieën, maar met de houding alsof ik nooit iets anders had gedaan en het werd een groot succes!
Vergeet angst en onzekerheid
Angst en onzekerheid kunnen een verlammende werking hebben op je prestaties. Sterker nog, het kan je weerhouden om aan nieuwe dingen te beginnen of om verder te komen in het leven. Hoe vaak heb je dingen niet laten liggen omdat je het doodeng vond? Misschien ben je blijven steken of heb je een andere, makkelijkere weg ingeslagen? Om verder te komen in het leven en om gelukkig en succesvol te zijn, is het soms nodig om even te vergeten dat je iets voor het eerst doet of ergens (nog) niet goed in bent. Het zult moeten geloven in je eigen kunnen én doen alsof je datgene juist heel goed kan.
We willen ons allemaal goed voelen, vrij en gelukkig zijn. En hoe je je voelt heeft voor een groot deel te maken met je onderbewuste. Van de 45 miljoen signalen die we tegelijk binnen krijgen, kunnen we er bewust 7 verwerken. Kun je nagaan hoeveel het onderbewustzijn op de achtergrond regelt voor jou van wat je waarneemt en hoe je reageert. Door jouw onderbewustzijn een bepaalde kant op te sturen kun je dus ook jouw gedrag en reacties veranderen. Een manier om dat te doen is door in jezelf te geloven en te doen alsof.
Geloof in jezelf
In 2009 is er door Stephanie L. Stolz in de VS een studie gedaan naar dit fenomeen en de uitkomst daarvan was dat als je een groter vertrouwen hebt in jouw capaciteiten, je ook beter presteert. In dit onderzoek werd gekeken hoe mensen reageerden na het invullen van een enquête waarin ze een negatieve of positieve feedback kregen. De enquête had als doel hun zelfvertrouwen te beïnvloeden. Na het krijgen van de uitkomst van de enquête speelden zij een potje basketbal en wat bleek, de deelnemers met een positieve uitkomst van de enquête hadden een betere score bij het basketbal dan diegenen die een negatieve uitkomst hadden.
De eerste groep deelnemers was gaan geloven dat ze beter waren, had meer zelfvertrouwen gekregen en daardoor werden ze ook daadwerkelijk beter.
En dat potje basketbal kun je natuurlijk ook vertalen in het dagelijks leven. Dat sollicitatiegesprek, de eerste dag op je nieuwe baan, voor het eerst een maaltijd maken voor een grote groep gasten, maar ook het overwinnen van een angst of depressie. We moeten het gevoel hebben dat we vooruitkomen in het leven. En in jezelf geloven heeft een sleutelrol daarin.
Doen alsof
Maar kun je ook beter presteren door jezelf voor de gek te houden? Dus niet geloven dat je iets goed kan, maar doen alsóf je iets goed kan. De psychologe Amy Cuddy geeft aan dat dit niet alleen mogelijk is, maar dat dit ook nog eens heel simpel is! Haar onderzoek wees het volgende uit: Neem de houding aan van een persoon met veel zelfvertrouwen. Letterlijk. Fysiek zelfvertrouwen uitstralen, ook als je het in je broek doet van de zenuwen, zorgt voor een succesvolle prestatie. Maak jezelf niet klein, met je armen over elkaar of met bewegingen als je hand in je nek leggen, maar sta recht op, maak je breed en zet je handen in je zij. Het effect dat je hebt op anderen door jouw lichaamstaal is enorm. Ons lichaam heeft zo een grote invloed op ons onderbewustzijn en onze geest.
Dus heb je een spannende voordracht te geven of sta je op het punt een sollicitatiegesprek te voeren voor jouw droombaan? Verstop je even op het toilet en neem 2 minuten een krachtige houding aan. Ga bijvoorbeeld wijdbeens staan, met je armen open in de lucht en je kin omhoog. Stel jezelf voor als een Superman of Wonder Woman! Het stresshormoon cortisol neemt dan namelijk af en jouw testosteron niveau stijgt. Het hormoon testosteron is gerelateerd aan dominantie en zelfvertrouwen. En je zult zien als je deze oefening hebt gedaan: het zelfvertrouwen spat eraf!
Ook kleding speelt een grote rol bij jouw zelfvertrouwen. Als je je kleding aanpast aan het rolmodel dat je ambieert, dan ga je je daar ook onbewust naar gedragen. Dus denk niet dat het overdreven is een net pak aan te trekken voor een sollicitatiegesprek, het helpt je bij het geloven in jezelf!
En dit geldt dus ook voor alle rommelkonten, verzamelaars en sloddervossen onder ons. Fake it! Doe je schort om, pak je stofdoek en doe gewoon alsof je heel erg goed bent in opruimen, weggooien, schoonmaken en georganiseerd leven. Boen alsof je Mien Dobbelsteen bent en gooi die enkele sok in de textielbak.
Je zult zien dat je vanzelf ook opgeruimder en georganiseerder wordt. Bekijk de TEDTalk van Amy Cuddy voor inspiratie!
Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan en opruimen?
Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl