Er bestaan drie verschillende soorten honger
Waarschijnlijk heb je dagelijks wel een momentje waarop je honger hebt. Je buik begint te rommelen en je krijgt een energiedip. Je lichaam probeert je op zo’n moment duidelijk te maken dat het tijd is om brandstof tot je te nemen. Dit belangrijke mechanisme wordt aangestuurd door hormonen en zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op het spijsverteringsproces. Volgens onderzoek van natuurgeneeskundige Dr. Allano Pollo bestaan er drie soorten honger. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.
1. Honger in je hart
Dit type honger komt om de hoek kijken als je emotioneel bent. Emotie-eten doe je omdat je denkt dat je je daarna beter gaat voelen. Het geldt dus zowel voor feestelijke gelegenheden als voor dieptepunten. Je krijgt een goed gevoel nadat je iets hebt gegeten en dat wordt daarna automatisch gelinkt met eten. Ben jij een emotie-eter? Probeer dan uit te zoeken of er andere dingen zijn die jou een goed gevoel geven. Je kunt jezelf ook belonen met andere dingen dan eten.
2. Honger in je hoofd
Dit type honger komt voor bij mensen die altijd op dezelfde tijden eten. Als dit bij jou het geval is, dan kan het best zijn dat je al gaat eten voordat je daadwerkelijk honger hebt. Je luistert dan naar de klok in plaats van je lichaam. Volgens Dr. Allano Pollo kun je je beter niets aantrekken van tijden, maar wachten tot je echt de drang om te eten voelt. Op deze manier krijg je niet meer binnen dan je lichaam nodig heeft.
3. Honger uit gewoonte
Bij deze eetgewoonte denk je waarschijnlijk niet eens na. Je eet omdat je op bepaalde momenten altijd eet, uit gewoonte. Je eet op zaterdagavond bijvoorbeeld altijd een zak chips op de bank, of een bak popcorn als je naar de bioscoop gaat. Om dit te voorkomen, moet je proberen het patroon te doorbreken. Hoe? Door ten eerste te erkennen dat je een ongezonde associatie hebt gemaakt tussen voedsel en een bepaalde activiteit. Daarna kun je proberen om eens niet naar die snack te grijpen, maar bijvoorbeeld voor een gezonde variant te gaan.
Lees ook: Lisa (29) heeft emetofobie: ‘Ik at bijna niks meer uit angst voor overgeven.’