Waarom je menstruatie onregelmatig is
Grijp je al naar een zwangerschapstest als één dag over tijd bent? Meestal maak je je druk op niks en ben je de dag erna al ongesteld. 1 op de 10 vrouwen heeft een onregelmatige menstruatie. Te vroeg, te laat.. onregelmatig ongesteld zijn is best even stressen. Er zijn verschillende boosdoeners... van stress tot een gezwel. Lees mee.
Lees ook: Zo verlicht je je menstruatiepijn op een natuurlijke manier
Factoren die menstruatie beïnvloeden
De meeste vrouwen zijn gewend dat de rode vlag elke maand op dezelfde dag wordt uitgehangen, maar door bijvoorbeeld stress, bepaalde levensstijl of ouder worden kan je cyclus een beetje van het padje raken.
Verandering in je menstruatie is normaal, maar als het vaak en lang voorkomt heeft het je aandacht wel nodig. De boosdoener kan namelijk ook een serieuze aandoening zijn.
Stress
We bedoelen niet stress door een drukke dag op het werk, maar spanningen door een grote verhuizing, financiële problemen of het overlijden van een vriend of familielid. “Ga naar je huisarts als stress de oorzaak van onregelmatige menstruatie kan zijn. Start met het managen van je stress met yoga, meditatie of therapie”, aldus gynaecoloog Dweck.
Niet genoeg eten of te veel sporten
De druk om dun en fit te zijn is tegenwoordig hoger dan ooit. Als je BMI lager dan 19 is en je sport ook nog eens als een gek, dan kun je een reactie van je baarmoeder verwachten. “Menstruatie voorkomen is de reactie van je lichaam op ‘vreselijke stress’, bijvoorbeeld als je jezelf uithongert”, verklaart Dweck. “Het is de natuur die een zwangerschap bij jou wil voorkomen als je onder erge spanningen lijdt.”
Overgewicht
Vrouwen met overgewicht riskeren onregelmatige bloedingen. “Vetweefsel produceert oestrogeen waardoor je buiten je menstruatieweek ook kan bloeden.” Vraag je huisarts om advies of stap zelf direct naar een personal trainer en/of diëtist voor advies.
Schildklierproblemen
Een storing in de hormoonbalans van je schildklier is een vaak voorkomende oorzaak van spotting (doorbraakbloedingen). “De hormonen die de schildklier reguleren bevinden zich op dezelfde plek als de hormonen die de hersenen informatie over de menstruatiecyclus geven. Wanneer de ene dus scheef gaat, kunnen anderen meegaan”, vertelt Dweck.
Als je onregelmatig ongesteld bent én je hebt symptomen zoals moeheid, depressie, vergeetachtigheid, zwak gevoel, plotselinge gewichtsafname of –toename… Dan kun je het beste langs de huisarts voor controle. De meeste schildklierproblemen zijn gemakkelijk te behandelen met de juiste medicatie.
Pre-menopauze
In de jaren tot maanden voordat je in de menopauze raakt, kun je heel heftige of lichte bloedingen krijgen. Dat gaat ook gepaard met opvliegers, nachtzweet en stemmingswisselingen. “Sommige vrouwen kunnen zes maanden gaan zonder bloeden. Dat hoort bij pre-menopauze. Een huisarts kan je advies geven. Die stelt misschien medicatie, operatie of leefstijlveranderingen voor.”
Start van anticonceptie
Alle vormen van anticonceptie, waaronder de pil, implanon en het spiraaltje kunnen in het begin doorbraakbloedingen veroorzaken. “Deze hormonen van buitenaf proberen je cyclus te reguleren en minimaliseren en ‘vechten’ tegen de normale hormonen die door je eierstokken worden afgegeven. Je lichaam probeert de twee te balanceren”, verklaart Dweck. De gynaecoloog stelt voor om in ieder geval 12 weken te wachten tot het vanzelf weggaat. Zo nee, dan kan je huisarts een hogere dosis aanbevelen of voorstellen een ander anticonceptiemiddel te gebruiken.
Bij een spiraaltje is spotting heel normaal. Dit kan een halfjaar duren. Houd in je achterhoofd dat de menstruatie daarna geheel of grotendeels kan uitblijven.
Gezwellen
Soms kunnen abnormale gezwellen groeien in je baarmoeder die je menstruatie in de war schoppen. Dit is een welkom gevolg, want dan weet je gelijk dat er wat mis is. Gezwellen kunnen poliepen, cysten, tumor en endometriose zijn. Deze gaan gepaard met onregelmatige en heftige bloedingen, pijnlijke krampen en een gevoelige baarmoeder zijn. Ga altijd naar de huisarts voor controle als je de symptomen ervaart.
PCOS
In het lang: polycysteus ovarium syndroom. Het houdt in dat er meerdere vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Het is een hormoon disbalans die de ovulatie verstoort. “De menstruatie bij vrouwen met PCOS is heel onregelmatig of blijft zelfs helemaal uit. Verder zijn symptomen: overmatige haargroei op de bovenlip of lip, moeite met gewichtsverlies en acne.” Raadpleeg je huisarts als je maandenlang te vroeg of te laat ongesteld bent.
Lees ook: Aha! Dus hiervoor dient dat kleine ‘zakje' aan de binnenkant van je ondergoed