9x Tips voor keukenklunzen
Niet iedereen is een heuse keukenprinses. Pogingen tot bakken van die leuke cakejes eindigen in een keuken vol meel, de rijst wordt altijd plakkerig en het vlees brandt altijd aan. Nee, niet iedereen heeft het kookgen meegekregen. Toch hoeft dat niet erg te zijn, want oefening baart kunst. Culinaire hoogstandjes zullen het nog steeds niet worden, maar je vriendinnen of (schoon)ouders een lekker maaltje voorzetten is al een stap dichterbij met de volgende tips voor keukenklunzen.
1. Plannen
Als je een chaoot in de keuken bent (en dingen altijd aanbranden), zorg dan dat je van tevoren bedenkt wat je wanneer op moet zetten. Ook is voorbereiden handig; ga niet pas de aardappels schillen wanneer ze echt op het vuur moeten.
2. Ei checken
Weet je niet zeker of de eieren nog eetbaar zijn? Eieren die niet meer eetbaar zijn drijven in een schaaltje water, eetbare eieren zakken juist naar de bodem.
3. Sla vers houden
Sla wordt helaas na een dag vaak al bruin en slap, zeker als je het gesneden hebt. Zorg ervoor dat je de sla zo luchtdicht mogelijk bewaard zonder het te pletten, en leg er een keukenpapiertje op. Zo blijft de sla langer knapperig en hoef je niets weg te gooien.
4. Citroensap
Citroenen geven meer sap wanneer ze warm zijn. Leg ze daarom op de verwarming voor je ze gaat persen. Uitgedroogde citroenen worden weer sappig door ze in een bakje warm water te leggen.
5. Harde honing
Gekristalliseerde honing maak je makkelijk weer vloeibaar door het potje in heet water te leggen.
6. Traanoogjes
Voorkom traanogen door uien door ze eerst in de koelkast te leggen.
7. Ontpitten
Ontpitten van fruit en vruchten kan nog eens een werkje zijn. In de supermarkt zijn allemaal handige tools te vinden, maar ook ‘gewone’ voorwerpen kunnen je helpen.
- Ontpit kersen met een opengevouwen paperclip.
- Ontpit een avocado door met een mes in de pit te prikken.
- Verwijder ongewenste pitten in sinaasappels en mandarijnen makkelijker door het fruit eerst over de tafel te rollen. Zo komen de pitten los te zitten.
8. Aardappelpuree
Voor lekkere en romige zelfgemaakte aardappelpuree is het handig om de aardappels vijf minuten te laten staan na het afgieten. Zo drogen ze iets op en wordt de puree lekkerder.
9. Kook pasta minder lang
Kook de pasta een minuut minder dan aangegeven op de verpakking. Voeg de saus toe en verwarm nogmaals. Hierdoor trekt de saus beter in de pasta en raakt die niet te ver doorgekookt.