Wetenschappers voorspellen hoe kinderen opgroeien
Wetenschappers leren elke dag meer over de mens. Zo ook dat wij als baby al hadden kunnen weten of we succesvol zouden worden, of we een probleemkind zouden zijn of dat we slecht zouden zijn in het maken van examens. Of het een geruststelling is weten we niet, maar stiekem is het best fijn om te weten dat we aan sommige aspecten van ons leven gewoon niks konden doen, dat was gewoon van kleins af aan al bepaald. Zie hier de zes dingen die wetenschappers kunnen voorspellen over kleine kinderen.
1. Geduldige vierjarigen worden succesvoller
In 1960 zijn er een hele hoop kinderen aardig gemarteld voor een onderzoek: zij kregen namelijk een bord snoepjes voor hun neus, maar wel met instructies. Ze mochten kiezen tussen een snoepje nu, of twee snoepjes, maar dan moesten ze wel vijftien minuten wachten. Slechts 30% kreeg het voor elkaar om het geduld op te brengen te wachten op hun twee snoepjes. Later is onderzocht en bevonden dat die 30% succesvoller zijn geworden dan de 70% die te graag hun snoepje wilden. De ongeduldige 70% blijkt sneller gestrest, heeft meer moeite om vriendschappen te onderhouden en scoort lager bij testen. Simpel testje voor je eigen koter dus, weet je meteen of je een potentiële Nobelprijswinnaar is huis hebt.
2. Babys die op aanvraag gevoerd worden, zijn slimmer
Babys die worden gevoerd wanneer zij dit willen, bijvoorbeeld wanneer ze huilen, worden slimmer dan babys die op een vast schema eten krijgen. Deze babys hebben op hun achtste al een IQ van zeker vijf punten hoger. Dit effect blijft zichtbaar in de tienerjaren. Het heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen, met het leren communiceren met andere mensen.
3. Snurkende babys worden probleemkinderen
Onderzoekers hebben over de loop van zeven jaar de slaap- en gedragsgewoonten van een groep kinderen bekeken. Hieruit bleek dat de babys die vroeger zo schattig aan het snurken waren anderhalf keer meer kans hadden om een hyperactief schreeuwend kind te worden. Het zou komen doordat bij snurkende kinderen meer zuurstof bij de hersenen zou komen, waardoor er iets anders zou gaan bij de ontwikkeling van het emotionele en sociale gedeelte in de hersenen.
4. Kleine babys doen het slechter op examens
Je moet niet meteen stoppen met sparen voor een universitaire opleiding als je kleine dreumes wel heel erg klein is, maar het is aangetoond dat hele lichte babys later een minder hoog IQ hebben. Voor een onderzoek lieten wetenschappers kinderen op hun achtste een IQ test doen en op hun 20e weer een. Beide testen bewezen dat de lichte babys het minder goed deden. De leidinggevende van het onderzoek zegt er wel bij dat je niet moet verwachten dat je enorme megababy de Nobelprijs gaat winnen.
5. Humeurige kleuters worden gokkers
In de jaren 70 besloot een groep onderzoekers driejarige kleuters te observeren. Na 90 minuten alleen te zijn geweest met een kleuter deelden ze de hem of haar in in een bepaalde groep. De groepen waren: goed aangepast, gereserveerd, met veel zelfvertrouwen, ingehouden of onbeheersbaar. Ongeveer tien procent beviel de onderzoekers niet zo goed, zij werden in de laatste groep geplaatst. De betreffende kleuters hadden volgens de onderzoekers geen zelfbeheersing, impulsief en koppig. De kinderen zijn op hun 21e en 32e weer onderzocht en toen kwamen de onderzoekers erachter dat de laatste groep twee keer zo veel kans had om een gokprobleem te hebben.
6. Babys zonder angst worden criminelen
Onderzoeker Adrian Raine bekeek resultaten uit 1970, die de angstreactie van van driejarigen mat. De 1800 peuters kregen twee geluiden te horen: een neutrale toon gevolgd door stilte en een neutrale toon gevolgd door verschrikkelijk eng gejank. Na een tijdje hadden de peuters door wanneer het enge geluid zou komen en begonnen ze te zweten. Er waren er echter ook een paar die helemaal geen reactie vertoonden. Raine heeft in 2009 gekeken naar de huidige levens van de door hem onderzochte peuters en kwam erachter dat 137 van hen een strafblad hebben. Schokkend is dat al deze 137 testpersonen als peuter geen angstreactie vertoonden op het enge geluid. Maar het zou natuurlijk ook gewoon kunnen dat die andere peuters hun misdaden beter kunnen verbergen