Recept: Casino Kokkels
Als we de legende moeten geloven vindt het recept van deze Clams Casino (casino kokkels) haar oorsprong in Narragansett, Rhode Island (VS). De eerste versie van dit gerecht werd in 1917 bereid in een klein casino. Een vrouwelijke klant wilde een bijzonder hapje voor haar gasten. Het recept verspreidde zich als een lopend vuurtje door de rest van de Verenigde Staten, waar het gerecht werd overgenomen. Alleen in New Orleans worden de kokkels vervangen door oesters. Misschien is die combinatie ook eens leuk om te proberen.
Ingrediënten:
24 kokkels (mossels kan ook)150 tot 200 gram gehakte bacon
1 in blokjes gesneden paprika
1 grote, in blokjes gesneden sjalot
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 theelepels gehakte verse rozemarijn
1 eetlepel versgeperst citroensap
150 gram paneermeel
30 gram Parmezaanse kaas
zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden Celcius. Vul een grote pan met 2 centimeter water en een plaats een stoommand erover heen als deksel. Plaats de pan op hoog vuur. Wanneer het water kookt kun je de kokkels toevoegen en 1-3 minuten laten koken totdat de kokkels zich iets openen.Open de kokkels en verwijder de bovenste schelp. Leg de andere schelp (met inhoud) met de schelpkant op een bakplaat en herhaal dit met de rest.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak het gehakte spek bruin. Voeg de rode paprika, knoflook, sjalot en rozemarijn toe en bak het geheel nog eens 3-5 minuten op een laag pitje. Voeg dan het paneermeel toe. Als het paneermeel bruin begint te kleuren kun je het citroensap toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Verdeel dit mengsel over de kokkels en top het met Parmezaanse kaas. Zet het ongeveer 5-6 minuten in de oven totdat de bovenkant knapperig wordt.