Zo kaart je het aan als je vindt dat je partner te dik wordt
Een paar kilo aankomen is misschien niet supermooi, maar hoeft niet zorgelijk te zijn. Maar wat nu als je ziet dat je partner wel wat meer is aangekomen dan een paar pondjes? Hoe uit je je zorgen daarover zonder iemand genadeloos te kwetsen? En belangrijker: hoe zorg je dat je geliefde weer op een gezond gewicht komt?
Als je vindt dat je partners gewicht zorgelijk is, is het volgens Mara Looij, diëtiste en sinds 2007 eigenaresse van DieetPlaneet, het beste om het juiste voorbeeld te geven. Volgens de diëtiste kan het juist averechts werken als je iemand aanspreekt op zijn of haar gewicht. “Het goede voorbeeld geven is het krachtigste middel”, vindt Mara. “Eet dus zelf gezond en rustig, eet gematigde porties aan tafel en beweeg genoeg. Wanneer jij zelf de fiets naar je werk neemt of naar de sportschool gaat, ziet je partner dit en kan hij gemotiveerd worden om dit ook te doen. Dit werkt vele malen beter dan iemand zeggen dat hij of zij volgens jou moet afvallen. Het is menselijk om van zo’n boodschap opstandig te worden. Een opstandig persoon neemt dan juist wel dat koekje.”
Het gesprek
Wil je toch wat van je geliefdes gewicht zeggen? Dan is het volgens Mara goed om na te gaan hoe je het zelf zou vinden als je gewicht wordt bekritiseerd. “Verplaats je in de ander en zeg dingen op de manier waarop je zelf ook aangesproken zou willen worden. Het verschilt per persoon wat je wel of niet kunt zeggen. Sommige mensen kunnen het bijvoorbeeld wel hebben als je hun buikje ter sprake brengt.”
Is dit nog te direct voor je partner? Dan raadt Mara je aan om helemaal niet over iemands gewicht te beginnen. “Ga dan eens een simpel gesprek aan over gezondheid en de juiste leefstijl. Op die manier kom je er van elkaar achter hoe jullie over jullie levensstijl denken. Zorg ervoor dat jullie gelijkwaardig blijven in het gesprek en ga je partner niet vertellen wat hij zou moeten doen. Het werkt nooit om je partner boos te maken of om hem of haar een verdrietig gevoel te bezorgen. Dit slechte gevoel kan even ‘werken’, maar op de lange termijn werkt het niet en dan kan iemand terugvallen in zijn oude patroon. Een persoon moet zelf inzien wat het probleem is. Wanneer jij iemand opdraagt dat hij of zij iets moet doen, werkt dit vrijwel altijd tegenovergesteld.”
Neemt jouw partner jouw zorgen over zijn of haar gewicht totaal niet serieus? Dan kun je het probleem het beste met rust laten. Volgens Mara is er niets wat je dan kunt doen en dat zou je volgens haar ook helemaal niet moeten willen. “Iemand kan alleen veranderen als hij of zij dat zelf wil. Dat geldt voor iedereen. Als je partner iets van jou ‘moet’ dan gaat dit vaak gepaard met veel weerstand. Op zo’n moment kun je alleen maar het goede voorbeeld geven en de rest aan de persoon zelf overlaten. Wil je iemand echt meer laten bewegen? Dan kun je natuurlijk altijd vragen of iemand met je meewil naar de sportschool of je kunt voorstellen om een wandelingetje te gaan maken.”
Wat is een zorgelijk gewicht?
“Je kunt doorgaans zien of iemands gewicht zorgelijk is wanneer je partner qua uiterlijk verandert of grotere maten kleding nodig heeft”, legt Mara uit. “Maar ook door het BMI te berekenen kun je vaststellen of een gewicht wellicht zorgelijk is. Dit doe je door iemands gewicht (kg) te delen door de lengte (m) in het kwadraat. Wanneer je BMI onder de 20 is, is dit te laag, een BMI boven de 25 houdt overgewicht in en een BMI boven de 30 duidt obesitas aan.” Echter benadrukt de diëtiste dat je BMI slechts een indicator is. Er zijn namelijk meerdere factoren die een rol spelen.
“Om te bepalen of iemands gewicht gezond is, moet altijd naar de gewichtsverloop gekeken worden en die is erg persoonlijk. Een BMI van 24 kan wel een gezond gewicht aanduiden, maar als diegene jarenlang een BMI van 20 had, is dat wel een enorme verandering. Het kan dat die persoon bijvoorbeeld opeens meer is gaan eten waardoor het gewicht alsnog ongezond is. Datzelfde geldt voor een BMI van 25. Als jij jarenlang een gezond BMI van 24 had en jij in de loop der jaren de 25 bereikt, hoeft dat helemaal niet erg te zijn."
In sommige gevallen is het volgens Mara zelfs beter om niet naar iemands BMI te kijken. “Bijvoorbeeld wanneer iemand erg gespierd is. Spiermassa weegt veel, maar een gespierd iemand hoeft bijna geen vetmassa te hebben om toch ‘te zwaar’ te zijn." Ook is het beter om niet met BMI te werken bij mensen die ziek zijn en daardoor bijvoorbeeld veel vocht vasthouden, bij zwangere vrouwen en bij kinderen.
Omdat het BMI slechts een indicator is, vertelt Mara dat de buikomtrek opmeten ook kan helpen om vast te stellen hoe het ervoor staat met iemands gewicht. “Meet 1 centimeter boven je navel en adem uit. Bij vrouwen geldt dat het getal op je meetlint idealiter onder de 80 centimeter moet zitten, bij mannen mag dit getal iets hoger zijn, namelijk 94 centimeter. Ook hier geldt echter dat het slechts een indicator is. Als een enorm smal gebouwde man bijvoorbeeld een buikomtrek van 90 centimeter heeft, kan dit alsnog zorgelijk zijn.”
Meer weten over Mara Looij? Bezoek dan DieetPlaneet.nl voor meer informatie.