Cijfer jij jezelf regelmatig weg voor anderen, ga je conflicten meestal uit de weg en/of vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Dan wordt het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Maar.. hoe eigenlijk?
Veel vrouwen zijn zogenaamde pleasers. We willen door iedereen aardig gevonden worden en vinden het moeilijk om ergens tegenin te gaan of ?nee? te zeggen. Bang om andere mensen boos te maken of teleur te stellen door een keer voor onszelf te kiezen. Maar dit kan je uiteindelijk erg in de weg gaan staan, zowel privé als zakelijk. Pleasers zullen tenslotte nooit hoog in de carrièreladder eindigen. En denk je echt dat je gelukkig wordt door continu de zin van je vriend of vriendinnen door te laten drukken, zodat jullie geen ruzie zullen krijgen? Don?t think so. Herken je jezelf in bovenstaande omschrijving, lees dan snel onderstaande ?handvaten? om een echte tough chick te worden!
Houd het bij jezelf
Stel, iemand maakt nare opmerkingen over jou, onder het mom ?grapje?. Of iemand doet iets anders dat jou erg kwetst. Spreek diegene er niet op aan als je oververhit bent. De kans dat je in the heat of the moment een heel scheldkanon op diegene afvuurt waar je later spijt van krijgt, is dan namelijk vrij groot. Kalmeer jezelf eerst en spreek diegene dan aan. Let op: houd het bij jezelf. Zeg hoe jij je hieronder voelt. Iemand kan namelijk geen commentaar hebben op jouw gevoel: diegene kan niet zeggen dat jouw gevoel niet klopt. Het is tenslotte jóuw gevoel. Dus zeg niet: ?jij bent dit? of ?jij doet dat?. Maar zeg ?dat jij dit zegt of dat doet, geeft mij het gevoel dat??.
Niet iedereen kan jou aardig vinden
Oké, dit is een lastige. Want wil bijna iedereen niet het liefst door heel de wereld aardig gevonden worden? Maar helaas? mission impossible. Bedenk dat jij ook niet met iedereen evenveel hebt. En is dat erg? Nee. Als je iedereen te vriend wilt houden, betekent dat eigenlijk dat je jezelf continu moet wegcijferen. En dat willen we niet lady?s! Je kunt wél iemand tegemoet komen. Maar bedenk dat als iemand over jouw grenzen heen gaat, je alle recht hebt om diegene hierover aan te spreken. Soms hebben mensen het niet eens door en zijn ze blij als je ze erop aanspreekt.
Hoe negatieve feedback te geven
Laten we eerlijk zijn, het blijft altijd leuker om iemand een complimentje te geven dan kritiek. Maar als je diegene niet vertelt wat jou niet bevalt, zal het nooit veranderen. En dus gaan we dat gewoon even doen, als tough chick zijnde! Het is belangrijk dat je hierbij ook goed naar voren laat komen wat diegene wél goed doet. Oftewel: spui niet alleen je kritiek, maar laat ook merken dat je diegene óók waardeert. Daarnaast is het heel belangrijk dat je geen kritiek op de persoon geeft, maar op zijn of haar gedrag. Dus bijvoorbeeld niet: ?jij bent niet sociaal?, maar ?ik vind dat je je in sommige situaties niet sociaal opstelt?. Geef ook aan dat je dit zegt om die ander te helpen, niet omdat je het leuk vindt diegene te bekritiseren.
Als het hek van de dam is..
Bedenk goed, dat als mensen eenmaal doorhebben dat jij niet snel boos wordt of niet voor jezelf opkomt, hier gebruik van kunnen gaan maken. Vooral in de werksfeer moet je dit goed in de gaten houden. Genoeg collega?s die graag hun werk even op jouw bordje willen schuiven, terwijl dit niet tot jouw takenpakket behoort. Geef dus meteen je grenzen aan, vooral als je ergens nog niet lang werkt. Laat zien dat er met jou niet te sollen valt en mensen zullen dit respecteren. Of ze je nu aardig vinden of niet.
Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen, ?nee? te zeggen of je grenzen aan te geven? En wat doe jij eraan om dit te veranderen?
|