Report: Girls first concert

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Minder kansen voor meisjes
Al vanaf de Jan Schaeferbrug is het evenemententerrein op het Java-eiland goed te zien. De toegestroomde menigte, dat zowel uit vrouwen als mannen bestaat, heeft alle roze kleding uit de kast getrokken. Presentatrice Daphne Bunskoek vertelt:. ?In grote delen van de wereld bepalen cultuur en traditie dat meisjes minder waard zijn dan jongens. Daardoor worden de rechten van meisjes op grote schaal geschonden en krijgen meisjes minder kansen dan jongens.?

Volgens Plan is de kracht van meisjes de sleutel voor het oplossen van armoede. Zo krijgen we te horen dat meisjes (later) hun inkomen voor 90% investeren in hun kinderen en familie (mannen investeren minder van de helft). Daarom werken vanavond talloze artiesten belangeloos mee om de levenssituatie van meisjes in ontwikkelingslanden te verbeteren. En op zo?n mooie avond als deze durven wij dan ook geen ?nee? meer te zeggen om voor nog geen euro per dag een meisje te steunen. Girls first!

Aangeslagen Xander de Buisjonjé
Enkele minuten voor aanvang van het concert staat Xander de Buisjonjé achter de coulissen te popelen om het podium te betreden. Hij heeft vanavond de eer om het concert te openen, maar wij trekken hem nog even snel aan zijn fashionable roze jasje. Hij vertelt gestreden: "Toen ik naar Malawi reisde voor het ? toen nog - Foster Parents Plan, was ik diep geschokt. De mannen gaan daar bijna op een beestachtige manier met vrouwen om. Als vrouw heb je daar geen rechten, terwijl de polygamische man álles mag en álles kan. Ik hoop dat we vanavond kunnen doen beseffen dat die meisjes daar de vrouwen van de toekomst zijn.? Over de rechten van de meisjes hier in Nederland verkondigt Xander lachend: ?Volgens mij komen jullie dames hier niets tekort!?

Roze bloemetje
Ook rapper Yes-R kan beamen dat de vrouw in Nederland niets tekort komt. ?Probeer niet met ze te fucken, anders loop je op krukken?, scandeert hij quasi lachend. Als hij na de openingsact met Xander de bühne afloopt, krijgt hij een (roze) bloemetje in zijn handen gedrukt. ?Deze gaat naar mijn moeder?, vertelt Yes-R. Zijn moeder, de vrouw wie hem heeft opgevoed, is voor hem onmisbaar in zijn leven. Zij kreeg de kans om een mooi leven op te bouwen in Nederland. Yes-R: ?Dit in tegenstelling tot de vrouwen in Bangladesh, waar ik samen met Ali B was voor Plan. De verschrikkelijke leefomstandigheden staan in mijn geheugen gegrift. Ik ben daarom blij dat ik mij vanavond kan inzetten voor de meisjes.?

Sexy ambassadrice 
Op het veld is ondertussen een gemoedelijke sfeer ontstaan. Het vrolijke publiek zingt enthousiast mee met de hits van poprockband Racoon en Ben Saunders windt het publiek met gemak om zijn getatoeëerde vingers. Birgit Schuurmans krijgt van ons de award voor meest fashionable outfit en we zijn ontzettend jaloers op de veelkleurige sleehakken van Giovanca (en haar stem). Paul de Munnik (Acda en de Munnik) en Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) zingen samen Stil In Mij en Anita Meyer lijkt een vreemde eend in de bijt, maar krijgt na haar hit Why Tell Me Why een daverend applaus.

 


Het veelzijdige orkest krijgt halverwege het concert een aantal minuten rust als dj Miss Nine een paar plaatjes draait en vertelt over haar ervaringen als nieuwe ambassadrice van Plan Nederland (lees meer hierover in het interview op Ze.nl). Verder staan onder andere Lois Lane, Postman, Tara McDonald, Waylon en Dazzled Kid op het podium.

Nooit meer klagen
Nadat Glennis Grace haar nummer 1-hit Afscheid heeft gezongen, vertelt ze ons over haar kansen en succes: ?Nu klaag ik nooit meer. Er zijn zo veel vrouwen die veel ergere dingen meemaken dan wij hier in Nederland.? Vervolgens rent ze in alle haast, maar met een grote glimlach om haar mond naar de tourbus.

Jacqueline Govaert kan het antwoord van Glennis beamen. ?In Nederland geboren worden, is al een kans op zich. Of opgevoed worden door beide ouders, maar ook het naar school kunnen gaan. Of je dat in een ontwikkelingsland kunt, is nog maar de vraag.? Daar had ze ons even stil mee, want de voormalige zangers van Krezip slaat hiermee de spijker op z?n kop.

 


De vrijheid die wij hier in Nederland hebben, is nog lang niet ieder ander meisje op de wereld gegund. Daarom kunnen wij (en jij!) iedere dag een meisje steunen. Meer informatie hierover vind je op de website van Plan.

Alain Clark is de laatste artiest op het programma. Op deze bijzondere avond is ook zijn vader uitgenodigd om samen Father and Friend te zingen. Na het afsluitende vuurwerk zijn we het eens: het Girls first concert bezorgt je een goed gevoel. Niet alleen door de sfeer, het publiek of de muziek, maar ook door het ontzettend mooie doel dat Plan voor ogen heeft: gelijke kansen en gelijke rechten voor iedereen.
 


Stond jij donderdagavond ook tussen het roze gekleurde publiek?

Tekst: Renske Wassenaar en Danielle Lakeman
Foto?s: Danielle Lakeman