De geschiedenis van Pasen

De maatschappij door Madelon

Pasen staat steeds meer bekend als een gezellig feest. De Paasdagen zijn dé dagen waarop veel gezinnen eieren schilderen en verstoppen, een lekker paasontbijt nuttigen en naar een woonboulevard gaan. Maar het verhaal áchter de feestdagen? Het mag algemeen bekend zijn dat Pasen een christelijk feest is, maar waarschijnlijk weet niet iedereen waar het nou precies vandaan komt. Daarom even een reminder! Of je nu gelovig bent of niet, het is toch leuk om te weten wat de oorsprong is van deze christelijke feestdagen.

Pasen is voor christenen een ontzettend belangrijke feestdag. Op deze dag vieren ze een aantal bijzondere gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus.

Op de zondag voor Pasen (Palm Zondag) werd Jezus als koning binnengehaald in Jeruzalem. Je kent het verhaal vast wel: de mensen onthaalden hem vrolijk, dansten om hem heen, zwaaiden met palmtakken en zongen liederen.


De donderdag daarna, de donderdag voor Pasen dus (Witte Donderdag) staat in het teken van het beginnen van het lijden van Jezus. Hij at voor het laatst met zijn twaalf vrienden. Dit herken je vast als het laatste avondmaal. Jezus wist toen al dat één van zijn vrienden hem zou gaan verraden en dat hij zou gaan sterven. Terwijl hij het brood in stukken brak en verdeelde over zijn apostelen, zei hij: ?Neem en eet, dit is mijn lichaam.? Toen hij de wijn ronddeelde, zei hij: ?Drink er allen uit, want dit is mijn bloed van het verbond, voor velen uitgegoten tot vergeving van zonden.? Dit ritueel (het eten van brood en het drinken van wijn) wordt nog vaak uitgevoerd in kerken.

Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus ter dood werd veroordeeld en werd gekruisigd. Deze gebeurtenis is vaak verfilmd, denk aan Jesus Christ Superstar en The Passion Of The Christ. Jezus werd door de Romeinse stadhouter Pontius Pilatus veroordeeld, nadat Judas hem inderdaad had verraden. Jezus werd, voor het oog van een tal aan dorpelingen, aan het kruis genageld en stierf. Goede Vrijdag wordt toch ?goed? genoemd, omdat christenen hierin zien dat Jezus zichzelf heeft opgeofferd voor de mensheid.


Op Paaszaterdag (ook wel Stille Zaterdag) vieren we de grafrust die Jezus had. Zijn graf bestond uit een uitgeholde grot met een grote, zware steen ervoor. Op Paaszondag (Eerste Paasdag) staat Jezus? opstanding centraal: de steen die voor zijn graf lag, was verplaatst en het graf was leeg. Over de oorsprong van Tweede Paasdag wordt tegenwoordig gediscussieerd. Het is vandaag de dag een nationale feestdag, die vooral bekend staat als de dag waarop veel mensen naar woonboulevards gaan.

Heb jij nog plannen met Pasen? Hoe vier jij deze feestdagen altijd?

Fotocredits: Da-Vinci-Code, Bestweekever