Wat zijn amuses?
Amuses zijn kleine hapjes die worden geserveerd op een lepeltjes, een klein schoteltje of in een klein borrelglaasje. Ze worden ook wel liefkozend 'tongstrelers' genoemd. Van oorsprong is de amuse bedoeld als visitekaartje uit de desbetreffende keuken. Maar de belangrijkste functie is het opwekken van de eetlust en het prikkelen van de smaakpapillen. Bij een amuse is de manier waarop het wordt geserveerd (zo mooi mogelijk, het oog wil ook wat) heel belangrijk.
Amuse met zalm
Wat heb je nodig?
(Voor 6 personen)
- 200 gram zalmsnippers
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel mayonaise
- fijngeknipte bieslook
- amuselepels/-bakjes
Hoe maak je het?
Hak de zalmsnippers grof. Doe hetzelfde met de kappertjes en meng de twee ingrediënten door elkaar. Doe vervolgens de mayonaise erbij en roer het geheel goed door. Vervolgens verdeel je de amuse over de speciale lepels. Tot slot garneer je iedere lepel met een klein beetje bieslook.
Amuse met geitenkaas
Wat heb je nodig?
(Voor 5 personen)
- 80 gram zachte geitenkaas
- 4 plakken serranoham
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes verse tijm
- scheutje olijfolie
- Amuselepels
Hoe maak je het?
Leg de plakken ham naast elkaar. Maak kleine stukken van de geitenkaas en leg deze op de ham. Strooi hier wat tijmblaadjes over en rol het geheel op tot een klein pakketje. Doe een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Pers de knoflook uit en voeg deze toe. Doe vervolgens de hampakketjes in de pan en bak deze kort. Haal ze eruit en leg ze op een mooie amuselepel. Klaar om op te dienen!
Amuse van gerookte makreel en doperwtenmousse
Wat heb je nodig?
(Voor 8 personen)
- 50 gram (koel)verse doperwten
- 1 eetlepel crème fraîche
- 5 blaadjes munt
- 50 gram gerookte makreel
- Amuselepels
Hoe maak je het?
Kook de erwten in een bodempje water met zout in 2 minuten gaar. Pureer de doperwten met de crème fraîche en drie blaadjes munt tot een gladde massa. Breng het op smaak met zout en peper. Snijd de vis in reepjes. Leg acht eetlepels klaar. Leg op iedere lepel een schep doperwten mousse en verdeel hierover de visreepjes.
Amuse van een koud avocadosoepje
Wat heb je nodig?
(Voor 4 personen)
- 1 avocado
- 50 ml crème fraîche
- 1 eetlepel verse citroensap
- 25 gram geitenkaas
- 100 gram tuinkruidenbouillon
- 2 eetlepels droge witte vermouth
- ¼ bakje tuinkers
- Peper en een snufje zout
- 4 amuseglaasjes (shotglaasjes)
Hoe maak je het?
Warm de kruidenbouillon op in een klein pannetje en laat 'm afkoelen. Snijd de avocado doormidden, ontvel 'm en haal de pit eruit. Snijd de avocado in stukjes, verbrokkel de geitenkaas in kleine stukjes en hak tot slot de tuinkers fijn. Pureer de avocado met de crème fraîche en het citroensap. Voeg de vermouth en bouillon toe en breng het soepje op smaak met peper en zout. Schenk in ieder amuseglaasjes (shotglaasjes) wat soep en bestrooi dat met de geitenkaas en tuinkers.
Bon appetit!
Wat zijn jouw favoriete amuserecepten?
Bron: Smulweb.nl