1) De kipknipper
Het snijden van kipfilet is niet het meest smakelijke klusje. Het glibberige, roze kwabje heb je gewoon het liefst zo snel mogelijk in de pan. Nu kun je natuurlijk voorgesneden filetjes kopen, maar met de kipknipper is het klusje ook zo geklaard. Wat de kipknipper precies is? Niks bijzonders, gewoon een heel normale stevige schaar die jij omdoopt tot kipknipper en ook alleen voor de kip gebruikt. Snel en doeltreffend.
2) Paprika snijden
Wanneer je gaat wokken of je paprikaatje voor een ander lekker gerecht in stukjes gesneden moet worden, zul je hem eerst moeten ontdoen van zaden en zaadlijsten. Tip van een kok: snij de boven- én onderkant eraf zodat je als het ware zo door de paprika heen kijkt. Vervolgens snij je zo in één keer het hele zaadhart uit de paprika.
3) Knikker in de keuken
Verhit sta je boven de pannen. Je moet van alles tegelijk opzetten en in één pan zou je bovendien moeten blijven roeren tijdens het koken... Tja, dat lukt niet altijd. De oplossing? Een grote glazen knikker! Zolang je gerechtje staat te koken en pruttelen, neemt de knikker het roeren van je over! Kun jij je richten op je andere potjes en pannetjes.
4) Ananassnijder
Heerlijk: verse ananas. Maar ja, hoe snij je zo'n ding fatsoenlijk tot hapklare brokken? Makkelijk: met een ananassnijder. Met een scherp mes ontdoe je de ananas van zijn kruin, je zet de ananassnijder recht op de ananas en draait het apparaatje erin. Wanneer je de ananassnijder weer omhoog trekt, haal je mooie ringen ananas omhoog die gemakkelijk tot kleinere stukjes kunt snijden.
5) Hou het droog
Uien snijden is op zich een eitje, maar zie het maar eens droog te houden. Zeer effectief: zet een duikbril op! Oké, het ziet er een beetje vreemd uit, maar panda-oogjes door uitgelopen mascara is ook niet charmant.
Een tweede optie is je ui te snijden onder de stromende kraan. De stofjes die ervoor zorgen dat je ogen gaan tranen spoelen zo snel weg, dat ze je ogen niet kunnen bereiken. Ook het snijden vlak naast een brandende kaars schijnt te helpen.
6) Daten na knoflook eten
Knoflook is een heerlijke smaakmaker in de keuken, maar je gaat er behoorlijk van, ehm, ruiken. Heb je na het eten nog een afspraak en wil je niet iedereen omver blazen met je lucht? Eet dan wat verse peterselie na de knoflook. Dit reduceert de geur.
7) Stevig sausje
Wanneer je sausje net iets te dun blijft, gooi er dan wat maïzena doorheen. Dit bindt de saus zodat je geen waterig papje hoeft te serveren. Let op: als het afkoelt wordt de saus nog ietsje dikker met maïzena!
8) Stop stank
Niet iedereen heeft een luxe keuken met afzuigkap. Geurtjes zijn dus niet één, twee, drie uit huis verdwenen. Wanneer je in een steelpannetje echter een laagje azijn doet en dit op een laag vuurtje langzaam laat verdampen, verdwijnen de geurtjes.
Wat is jouw gouden keukentip?