Ze.nl test het kaartspel 'De Kolonisten van Catan', dat onlangs in een luxe en gelimiteerde jubileumuitgave werd uitgebracht wegens het 10-jarig bestaan van het bordspel. Een handzame versie van het populaire origineel, voor wie ook eens gezellig met zijn tweeën de uitdaging om de bonte wereld van Catan te ervaren aan wil gaan.
Wat vind je in de luxe opbergtin?
Naast voldoende ruimte om de mogelijke uitbreidingen op te bergen, vind je in het bewaarblik het vernieuwde basis-spel met 120 speelkaarten en toebehoren. Hiernaast bevat de set een praktische punten-teller én een nieuwe thema-set: Kunstenaars en Weldoeners. In deze uitbreidings-set draait het om de tevredenheid van de bevolking; door populaire gebouwen en voorzieningen neer te zetten verdien je als speler de achting van het volk. Deze wordt uitgedrukt in sterren, waarmee je speciale en gunstige acties mag doen.
Welke uitbreidingen zijn er beschikbaar?
Naast de meegeleverde set 'Kunstenaars en Weldoeners' zijn de volgende sets beschikbaar:
- Tovenaars en Draken
- Politiek en Intrige
- Ridders en Kooplieden
- Wetenschap en Vooruitgang
- Handel en Wandel
- Barbaren en Handelsheren
Wat is het verschil met het bordspel?
Deze bestseller is gebaseerd op het bordspel, maar kent enkele nieuwe elementen:
De grondstoffen-opbrengst is behouden gebleven, maar de grondstof goud is aan het spel toegevoegd. Ook nieuw is de mogelijkheid dorpen en steden uit te breiden met allerlei nuttige gebouwen, die de economische ontwikkeling en groei stimuleren. Als speler kun je zelf een strategie kiezen: agressief of defensief.
Allemaal leuk en aardig, maar waar komt dit spel eigenlijk vandaan?
'De Kolonisten van Catan' is waarschijnlijk het eerste van een hele reeks Duitse bordspellen dat ook buiten Duitsland, en zelfs buiten Europa, populair is geworden. Het is vertaald in zo'n 25 talen, waaronder het Russisch, Zweeds en Tsjechisch en er vlogen al zo'n 11 miljoen exemplaren over de toonbank. Het standaard-spel en de vele uitbreidingen zijn te combineren tot verschillende zogenaamde scenario's, bijvoorbeeld 'De Nieuwe Wereld'. Het spel, dat uitbrak in een ware hype, wordt wel de 'doorbraak van het speltype designergame' genoemd.
Wat maakt het spel zo geliefd?
Dat het spel zó populair is, komt waarschijnlijk door het feit dat er veel uitdaging is te vinden in het uitdenken van strategieën en tactieken, maar dat de regels niet erg moeilijk te leren zijn. Een ander pluspunt is dat het spel geschikt is om met het hele gezin te spelen. Stap voor stap werk je naar een bereikbaar doel, zoals het bouwen van een stad op een bepaalde plaats. Ieder spel is weer anders, door het variabele bord, wat ervoor zorgt dat het spel niet snel verveelt. Het spel kan niet eindeloos duren, in tegenstelling tot andere populaire spellen, en kent ook geen 'afvallers'. Wie de meeste overwinningspunten behaalt, is de winnaar.
Oordeel?
'De Kolonisten van Catan' vertoont weinig overeenkomsten met andere kaartspellen. Het spel zit slim in elkaar (en zorgt ervoor dat jij je ook enigszins intelligent voelt tijdens het spelen) en zet je hersens flink aan het werk. Het is fijn dat er een mogelijkheid bestaat om het spel nu ook met zijn tweeën te spelen. Een flinke dosis strategisch denkvermogen met een vleugje geluk zijn vereist; met de nodige inzet en een bakje verse aardbeitjes binnen handbereik, weet Ze.nl zeker dat dit zal resulteren in een uitdagende middag. Wie weet ontdek je nog een kant van jezelf die je nog niet kende! (Schud de handelaar in jezelf wakker.) Verveel jezelf niet langer met vier-op-een-rij deze zomer, dit kaartspel is perfect om mee te nemen naar de camping!
Weetje
Naast bord- en kaartspelen, werden er naar aanleiding van het spel ook een 3D-versie, computerspellen, een boek over mogelijke scenario's en zélfs een historische roman uitgebracht.
Tip
Je doet er verstandig aan 'De Kolonisten van Catan' al spelenderwijs van iemand te leren die het al eerder gespeeld heeft.
Hoe groot is die Kolonisten-gekte eigenlijk?
Groot! Kijk hier maar eens!
Ik snap er eerlijk gezegd maar weinig van...
Op www.profeasy.com heb je een interactieve uitleg in 52 overzichtelijke stappen!
Ben jij ook helemaal verslaafd geraakt aan 'De Kolonisten'?
Probeer dan het bordspel eens, doe mee aan een toernooi of bekijk de zelfbedachte versies van andere Catan-fanaten op het Kolonisten van Catan-forum via www.kolonisten.nl