Leer de basics: sollicitatiegesprek

Werk & studie door Jet

Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek geeft je zelfvertrouwen en dus alle kansen om een goede eerste indruk te maken. Veel zaken kun je al ruim van tevoren doen of bedenken.

- Bezoek de website van de organisatie waar je gaat solliciteren en lees wat ze doen en hoe het bedrijf in elkaar zit. 
- Lees de vacature nog eens goed door, zodat je precies weet wat de organisatie belangrijk vindt en waar ze naar op zoek zijn.
- Veel vragen die tijdens een sollicitatiegesprek aan je worden gesteld, zijn standaard vragen. Je kunt je dus goed op deze vragen voorbereiden. Veel voorkomende vragen zijn:

     - Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
     - Waarom wil je deze baan?
     - Wat verwacht je van dit werk?
     - Waarom zou jij deze baan moeten krijgen?
     - Noem een paar goede en slechte eigenschappen van jezelf.

Wees altijd eerlijk in het benoemen van je goede en slechte eigenschappen. Het benoemen van je zwakke kant laat zien dat jij kritisch naar jezelf kunt zijn en dat is weer een goede eigenschap. Maar ga jezelf niet totaal afkraken. Kies altijd voor een slechte eigenschap die je kunt ombuigen naar iets positiefs. 
- Zoek ruim van tevoren uit waar je moet zijn. Zorg dat je bus- en treintijden naar je bestemming kent. Neem altijd het adres van het bedrijf, de naam van je gesprekspartner en zijn/haar telefoonnummer mee. Vertrek ruim op tijd, zodat je geen risico loopt te laat te komen door files of vertragingen. Wees altijd op tijd!

Wat trek je aan?
Het is belangrijk dat je iets aantrekt waarin jij je prettig voelt. Wanneer je iets aantrekt wat totaal niet bij je past, voel je je niet op je gemak.

De volgende dingen kun je beter in de kast laten hangen:
- Een spijkerbroek
- Een (te) kort rokje
- Een laag uitgesneden topje
- Een kort topje, waardoor je een blote buik hebt

Je kunt beter overdressed dan underdressed zijn, dus trek je netste kleren uit de kast. Probeer er zo verzorgd en representatief mogelijk uit te zijn, draag geen opvallende dingen. Maar ondanks dit alles; wees wel altijd jezelf!

Het gesprek
Bij een eerste kennismaking speelt presentatie een belangrijke rol. De eerste indruk die je maakt, bepaalt voor een groot deel het oordeel van je gesprekpartner. Houd daarom rekening met de volgende punten:
- Zorg voor een positieve uitstraling.
- Geef je gesprekspartner een stevige hand, neem hier zelf het initiatief toe.
- Ga pas zitten als je een stoel aangeboden krijgt of vraag 'Kan ik hier plaatsnemen?'.
- Eet absoluut geen kauwgom tijdens het gesprek. 
- Ga niet onderuitgezakt zitten.
- Ga niet met je armen over elkaar zitten.

Vaak wordt je gevraagd of je iets over jezelf kunt vertellen. Zorg ervoor dat dit geen verhaal van een half uur wordt, maar vertel kort iets over:
- Je achtergrond; zoals waar je bent opgegroeid en welke opleidingen je hebt gedaan.
- Je werkervaring; je kunt een korte opsomming geven van de belangrijkste banen die je hebt gehad.
- Je belangrijkste kennis en vaardigheden.
- Wat je wilt en zoekt in een baan.

Je hoeft niet alleen maar passief in een stoel te zitten en vragen beantwoorden, je kunt ook zelf vragen stellen! Het is immers een gelijkwaardig gesprek. Maak daarom van te voren een lijstje met vragen die je zou willen stellen tijdens met sollicitatiegesprek.
Bijvoorbeeld:
- Wat houden de werkzaamheden precies in?
- Wat zijn de werktijden?
- Zijn er binnen uw organisatie doorgroei- en opleidingsmogelijkheden?
- Hoe zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden geregeld?

Salaris is uiteraard een belangrijk onderwerp. Als je gesprekpartner er niet zelf over begint, vraag dan tijdens het gesprek of zij een salarisindicatie kunnen geven. Maar blijf er niet over doorvragen. Natuurlijk is het salaris belangrijk, maar het moet niet overkomen alsof  het salaris de belangrijkste reden is om op deze functie te solliciteren.

Wees ervan bewust dat je nooit negatief mag overkomen. Wees zeker niet negatief over je huidige of vorige werkgever. Bereid je goed voor op de vraag waarom je van werk wilt veranderen en waarom je juist deze baan wilt hebben.

Nog wat laatste tips
- Luister aandachtig.
- Kijk iemand aan tijdens het gesprek en kijk de overige aanwezige personen ook aan.
- Zeg niet dat je nerveus bent; door af en toe te glimlachen kom je zelfverzekerd over. 
- Vat samen, stel vragen en vraag door.
- Spreek rustig en maak je zinnen af.
- Ga nooit in discussie.
- Zorg dat je concreet en bondig bent, wijd niet teveel uit.

Bedenk tijdens en na het gesprek ook voor jezelf of jij die baan nog wel ziet zitten! Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld voor de werkgever om te kijken of hij jou wil hebben, maar ook of jij jezelf daar nog steeds ziet werken. Een sollicitatiegesprek is, zoals eerder gezegd, een gelijkwaardige kennismaking.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je afgewezen wordt. Vraag in dat geval altijd naar de reden van de afwijzing, misschien dat je hier iets aan hebt bij een volgende sollicitatie.
Maar de kans is natuurlijk nog veel groter, als je je zo goed hebt voorbereid op deze sollicitatie, dat je als beste kandidaat uit de bus komt. In dat geval...
Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Bron: Randstad