Er zijn uiteraard verschillen in het schrijven van een brief die per post verstuurd wordt en een brief die per e-mail wordt verstuurd. De laatstgenoemde wordt steeds meer gebruikelijk. Voor dat je aan het schrijven van de brief begint, zijn er een aantal algemene aandachtspunten te noemen:
Tips
Met je sollicitatiebrief stuur je natuurlijk ook een CV mee. Deze voeg je als bijlage toe. Bedenk dat een bedrijf die een sollicitant zoekt, vele CV's heeft opgeslagen op de computer. Noem het bestand dan niet gewoon 'CV.doc', maar zet er ook je naam bij: 'CVPetraBerg.doc'. Zo raakt de werkgever je niet kwijt in het bestand.
E-mailen wordt vaak even snel tussendoor gedaan. Men gaat dus niet heel nauw om met spelfouten. Maar solliciteren is het maken van een eerste indruk en daar hoort een e-mail bij zonder spelfouten. Maak de tekst daarom eerst in Word en zet je spellingscontrole aan!
Heel belangrijk is om een zakelijk e-mailadres te hebben. Met een e-mailadres als blondgirl_xx@hotmail.com kun je een sollicitatiegesprek wel vergeten. Een goed e-mailadres bevat je alleen je naam. Je kunt kiezen voor je voor- en achternaam, je voorletters met achternaam, of alleen je achternaam.
De sollicitatiebrief
Een blanco Word-document en de vacature op je bureau. Je wilt beginnen aan de perfecte sollicitatiebrief, maar... hoe begin je eigenlijk?
Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, moet je de lezer van je brief ervan overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Leg daarom in de brief de nadruk op kanten van jezelf die je geschikt maken voor de functie.
Begin
De sollicitatiebrief bestaat uit korte alinea's en is niet langer dan een A4. Begin met een sterke openingszin. Standaard is: 'Naar aanleiding van uw vacature d.d.... solliciteer ik naar de functie van... ' Maar iets creatievers is zeker welkom.
Midden
Je schrijft de sollicitatiebrief aan de hand van de functie-eisen uit de vacature. Zorg ervoor dat je persoonlijke pluspunten, relevante werkervaring, opleiding en ambities aan bod komen, maar maak de brief niet te lang. De werkgever moet alleen nieuwsgierig worden, zodat hij jou voor een gesprek uitnodigt. Verklap nog niet alles, want er moet nog genoeg overblijven om te vertellen in het gesprek.
Wees enthousiast, zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer je brief positief. Als je de vereiste diploma's niet bezit, compenseer dat dan bijvoorbeeld met werkervaring. Als je niet voldoet aan de vereiste werkervaring, dan zeg je dat je bereid bent om bij te leren (ambitie).
Motivatie
Het is belangrijk dat je goed weet bij wat voor bedrijf je solliciteert. Neem daarom een kijkje op de website of praat met werknemers. In de brief kun je aangeven waarom je specifiek daar wilt werken, zodat de lezer weet dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Leg uit waarom de bedrijfscultuur bij jou past. Bekijk de functieomschrijving goed en pik daar ook punten uit die jou aanspreken en jou doen solliciteren op deze vacature.
Afsluiting
In de laatste alinea kun je de brief in één zin samenvatten en toespelen op een persoonlijk gesprek. Je kunt afsluiten met: Hoogachtend, Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten. Hoogachtend is vaak wat formeler. Als je de brief bent begonnen met Zeer geachte mevrouw, eindig dan met Hoogachtend. Pas de begroeting aan op de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert.
Tegenwoordig wordt een brief per e-mail gestuurd. Je kunt deze getypte brief in een lege e-mail plakken en je CV als bijlage erbij doen. Het is echter iets professioneler om ook de brief als bijlage toe te voegen en in de mail slechts een tekstje te zetten als:
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij wil ik graag solliciteren naar de functie van... Bijgaand vindt u hiervoor mijn sollicitatiebrief en CV. Ik hoop spoedig van u te horen.
Met vriendelijke groet,
(je naam)
En dan: afwachten maar! Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, kun je in ons volgende deel lezen hoe je dat het beste aanpakt.
Succes!
DiversityWorks is een nieuw carrière-evenement dat zich o.a. richt op hoogopgeleide vrouwen. Bezoek Diversity Works op 15 en 16 april 2008 in de Passenger Terminal Amsterdam.