Onze onafhankelijkheid en drang naar het ontdekken van verre landen en culturen, leidt ertoe dat wij steeds verder reizen en dat deze tripjes ook steeds avontuurlijker en unieker worden. Vandaag de dag lopen wij niet meer warm voor een weekendje bungalowpark, maar willen wij op zijn minst op safari in Afrika of met een 'backpack' trekken door de Amazone. Dit houdt dus ook in dat veel vrouwen tegenwoordig afreizen naar ontwikkelingslanden. De groei in het toerisme naar ontwikkelingslanden kan een positieve boost zijn voor de economie van zo'n land. Zo is in één derde van de ontwikkelingslanden toerisme het grootste exportproduct. Op deze manier draagt het toerisme direct bij aan armoedebestrijding. Toch kan de groei van het toerisme ook een negatieve impact hebben op mens en natuur. Zo kunnen lokale culturen langzaam vergaan door invloeden van buitenaf en kan de natuur worden aangetast door te grote stromen toeristen. Om deze reden duikt het begrip eco-toerisme of duurzaam toerisme dan ook steeds frequenter op; verantwoorde vakanties die respect hebben voor mens, natuur en cultuur.
Duurzaamheid lijkt een ware trend te worden, die niet alleen opduikt in de toeristische branche. Ook op televisie en in vrouwenbladen is er steeds meer aandacht voor verantwoord geproduceerde producten, en de termen FairFood en FairTrade zijn niet meer weg te denken in onze hedendaagse maatschappij. Deze 'duurzaamheidstrend' lijkt vooral vrouwen aan te spreken en veel duurzame producten zijn daarom ook speciaal ontwikkeld voor vrouwen, zoals kleding, tassen, sieraden en meubilair. Voor de bewuste vrouw zijn het kopen van verantwoorde producten een goede mogelijkheid om op kleine schaal een steentje bij te dragen. Maar hoe zit dit nu als je op vakantie gaat? Met andere woorden hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw vakantie ook Fair is? Want zou het niet mooi zijn als wij onze vrijheid en ontdekkings-drang kunnen combineren met het bijdragen aan zaken zoals armoedebestrijding en het behoud van natuur.
Ten eerste moeten we goed nadenken wat zo'n duurzame vakantie precies inhoudt. Aan de ene kant willen wij onze impact op de vaak nog ongerepte natuur zo klein mogelijk houden. Op deze manier kunnen onze kinderen later ook genieten van de ecologische diversiteit die de wereld te beiden heeft. Aan de andere kant willen wij een positieve bijdrage leveren aan de lokale economie en willen wij dat ons geld direct ten goede komt aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Duurzaamheid gaat dus niet alleen om het behoud van natuur maar omvat ook sociale en economische aspecten. Het eerlijk delen van de winst die het toerisme met zich meebrengt en het behoud van de culturele diversiteit zijn daarom net zo belangrijk. Eerder hadden wij het over eco-toerisme en duurzaam toerisme. Tegenwoordig bieden veel reisbureaus en touroperators dit soort reizen aan. Het boeken van een dergelijke reis is een goede start voor de vrouw die verantwoord op vakantie wil. Toch is er naast het boeken van een duurzame reis nog meer wat jij zelf kunt doen om jouw vakantie zo verantwoord mogelijk te maken. Wil jij jouw reis zo duurzaam mogelijk maken? Houdt dan de volgende praktische tips in gedachten tijdens het plannen van jouw reis en tijdens het reizen zelf.
Boek een duurzame reis
Vraag tijdens het boeken van jouw reis altijd extra naar het specifieke eco- of duurzaamheidaspect. Waarom is deze reis duurzaam of verantwoord? De termen eco-toerisme en duurzaam toerisme zijn namelijk ook mode woorden die te pas en onpas worden gebruikt. Soms alleen maar om een reis aan te prijzen of om aan te geven dat een reis of excursie in de natuur plaatsvindt. Hoe er verder met die natuur wordt omgesprongen hoeft niet altijd verantwoord te zijn. Probeer dan ook door dit soort mode termen heen te prikken en vraag door. Verder kan je erop letten of een bedrijf een eco-label heeft. Dit is een teken dat het bedrijf daadwerkelijk voldoet aan de eisen die aan duurzaam toerisme worden gesteld. Kies daarbij voor originele bestemmingen waar nog geen hordes toeristen komen, dit is leuker voor jou en beter voor de lokale bevolking.
Stimuleer de lokale economie
Wil je dat jouw geld terecht komt bij de mensen die het goed kunnen gebruiken? Zorg er dan voor dat je verblijft in kleinschalige accommodaties die in handen zijn van lokale ondernemers. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat het geld ook daadwerkelijk daar terecht komt. Probeer hierom dan ook internationale ketens te vermijden, maar kies voor kleinschalige hostels, hotels en appartementen. Er zijn genoeg eco-lodges en verantwoorde accommodaties te vinden waarvan de opbrengst de lokale economie direct stimuleert. Overigens is het slapen in een kleinschalige accommodatie een bijzondere ervaring waarin jij in contact komt met 'locals' en op die manier ook de cultuur van een land leert kennen. Als jij jouw reis boekt via een reisbureau vraag dan van te voren in wat voor een accommodatie je verblijft en spreek jouw voorkeur uit. Op die manier kom je er ook gelijk achter hoe verantwoord jouw reisbureau écht is.
Probeer dit ook in gedachte te houden tijdens boeken van excursies. Check altijd of het reisbureau of de tour-operator in handen van een 'local' is of op zijn minst 'locals' in dienst heeft. Kies verder voor excursies of activiteiten die een kleine impact op de natuur hebben. Op een paard de natuur verkennen brengt minder schade met zich mee dan in een 4x4 door de natuur crossen.
Shop verantwoord
Jouw geld komt het beste terecht als jij direct inkopen doet bij de lokale bevolking. 'Straatventers' en kleine winkeltjes zijn in handen van 'locals' en daarom is het beter om hier jouw inkopen te doen dan bij een internationale keten. Daarnaast is het ook veel leuker om kleine zaakjes af te gaan en te kiezen uit verschillende exotische producten! In veel ontwikkelingslanden is het heel gewoon om af te dingen, maar maak hier geen sport van. De noodzaak voor een 'straatventer' om zijn producten die dag kwijt te raken kan zo groot zijn, dat hij zijn producten onder de inkoopsprijs verkoopt. Zorg er dus voor dat je niet wordt afgezet, maar houd ook in je achterhoofd dat wij 'rijk' blijven in vergelijking met de lokale bevolking. Blijf dus alles in perspectief zien en op die manier is een paar dubbeltjes extra betalen, waar het meestal om gaat, ook helemaal niet zo erg. Let er trouwens bij het kopen van souvenirs op, dat je geen illegale producten koopt zoals ivoor en bont; dit werkt stroperij in de hand.
Kies voor duurzaam vervoer
Probeer tijdens het plannen van jouw reis te kiezen voor schoon transport. Met andere woorden, kies voor transport waarbij de impact op het milieu zo klein mogelijk blijft. Kies dus voor de trein in plaats van de auto en vlieg niet als het niet hoeft. Tijdens het vliegen komen er namelijk veel schadelijke gassen, zoals CO2, in de atmosfeer terecht die verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de aarde. Nu is het natuurlijk onmogelijk om vliegen te vermijden, zeker als je naar een exotische bestemming wilt. Tegenwoordig zijn er tal van initiatieven die jou in staat stellen om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Een voorbeeld hiervan is om van jouw stoel in het vliegtuig een GreenSeat te maken (www.greenseat.nl). Jouw CO2 uitstoot wordt dan gecompenseerd door de duurzame energieprojecten en de aanplanting en bescherming van bossen waarin GreenSeat investeert.
Wees verder zuinig met water en elektriciteit. In veel landen is er een groot tekort aan water, houd hier dus rekening mee en houd je dagelijkse douche binnen de perken.
Respect voor mens en cultuur
Probeer je voordat je naar een verre bestemming vertrekt een beetje te verdiepen in het land en de mensen die er wonen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en zal je een warm welkom wachten. Zaken die wij hier heel gewoon vinden kunnen ronduit onfatsoenlijk gevonden worden in andere landen en je wilt natuurlijk niemand beledigen! Ook is het handig om op zijn minst een paar woorden te kennen van de taal die daar gesproken wordt. Mensen waarderen dit zeer en het stelt jou in staat om de mensen en hun cultuur op een ander niveau te leren kennen. Houd tevens in jouw achterhoofd om mensen net zo te behandelen zoals jij ook graag behandeld wilt worden, dit houdt bijvoorbeeld in om niet ongevraagd foto's van mensen te maken en als iemand jou helpt een klein fooitje te geven. Wees je bewust van jouw invloed op een plek; die is vaak groter dan je denkt. Het uitdelen van pennen en snoep aan kinderen in een dorp in een ontwikkelingsland is vaak goed bedoeld, maar kan een negatieve invloed hebben op bestaande structuren daar. Veel inwoners zijn hier daarom ook niet blij mee. Probeer je dus in te leven in de mensen daar, dit maakt jouw reis alleen maar rijker en waardevoller.
Als allerlaatste tip wil ik je aanraden om bovenal te genieten van jouw reis en al het moois wat jij zult tegenkomen en ervaren! Uiteindelijk gaat het erom dat jouw vakantie onvergetelijk wordt, maar als deze vakantie ook bijdraagt aan een betere wereld is dat natuurlijk mooi meegenomen, vind je niet?