Mindfulness voor dummies

Psyche & spiritualiteit door Rosanneke
Afspraak met een vriendinnetje, een vergadering, boodschappen doen, sporten: de tijd gaat soms aan je voorbij zonder dat je er erg in hebt. Wil je bewuster genieten van het nu? Dan is mindfulness misschien wat voor jou!

Er zijn veel verschillende vertalingen voor mindfulness, maar de duidelijkste is misschien wel 'leven met volledige aandacht'. Doordat we tegenwoordig zo'n druk leven leiden, houden we ons veel bezig met de toekomst: straks nog even dit, morgen nog even dat... Daardoor leef je niet in het heden en gaan veel dingen aan je voorbij.

Gunstig voor de gezondheid
Mindfulness leert je om de dingen waar te nemen in het hier en nu. Het is een populaire stroming binnen de psychotherapie, die ontstaan is vanuit het boeddhisme. Eigenlijk is het een soort van meditatie, maar dan veel toegankelijker en daardoor makkelijker aan te leren. Mindfulness heeft een gunstig effect op de gezondheid. Zo is aangetoond dat het leidt tot verbetering van het immuunsysteem, een rustigere slaap en vermindering van stress- en pijnklachten.
 
Klinkt allemaal hartstikke positief en makkelijk, zou je zeggen. Er is echter wel een aspect aan mindfulness dat enige moeite kost: zodra je de dingen waarneemt zoals ze zijn, moet je proberen daar geen oordeel over te vellen. In deze maatschappij, waar we altijd over alles en iedereen een mening hebben, kan dat best lastig zijn. Het is dus de bedoeling dat je dat soort (ver)oordelende gedachten gewoon laat passeren in je hoofd, zonder er veel aandacht aan te schenken. Hierin kun je jezelf trainen en zoals bij alles: oefening baart kunst.
 

De rozijnoefening
Er zijn verschillende oefeningen die je trainen in mindfulness. De bekendste die zich specifiek richt op het waarnemen zonder oordelen, is de rozijnoefening:
  • Zorg dat je minstens vijf minuten ergens ongestoord kunt zitten.
  • Pak een rozijn of een ander klein object.
  • Sluit je handen en voel de rozijn die je in je handen hebt. Schenk aandacht aan wat je voelt: is de rozijn klein, hard, dun, groot, droog, zacht? Haast je niet; neem de tijd om echt te voelen.
  • Ruik aan de rozijn en neem hier ook weer uitgebreid de tijd voor.
  • Houd de rozijn daarna bij je oor en ga na of je iets kunt horen. Beweeg eventueel de rozijn terwijl je dit doet.
  • Vervolgens doe je je ogen open en ga je echt kijken naar de rozijn: wat voor kleur heeft hij, welke vorm, welke grootte?
  • Als je de rozijn uitgebreid bekeken en bestudeerd hebt, leg je deze in je mond. Niet gelijk gaan kauwen en doorslikken, ervaar eerst rustig hoe de rozijn in je mond ligt, neem de smaak waar en ga na of er iets verandert aan de rozijn. Pas daarna ga je de rozijn rustig opeten terwijl je aandacht blijft schenken aan wat er gebeurt. Als je de rozijn uiteindelijk doorslikt, neem je nog even de tijd om stil te staan bij alles wat je hebt waargenomen gedurende het eten van de rozijn. 
  • Als je met deze oefening bezig bent, komen er onherroepelijk allerlei gedachten in je op: 'Ik ga toch niet al die tijd besteden aan het eten van één rozijn?!' Of je krijgt associaties met rozijnen en denkt: 'He, ik kan wel weer eens appeltaart bakken, en dan doe ik er rozijnen in!' Dat is niet erg en heel normaal, maar neem de gedachten waar voor wat ze zijn en verleg daarna de aandacht weer naar de oefening. 
Enthousiast geworden? Je kunt op internet nog veel meer oefeningen vinden, maar ook trainingen volgen bij diverse coaches.