Slanke Sint-recepten
Pepernoten, chocoladeletters en marsepein: leuk hoor het sinterklaasfeest, maar echt goed voor de lijn is het niet. Hoe je deze weken overleeft zonder een tientonner te worden? Wij geven je drie slanke recepten.
Recept 2: Homemade Taai-Taai
Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?
(Voor vier personen)
De feestdagen vier je met familie, (eventueel) wat kleine cadeautjes en natuurlijk lekker eten! Lijnen tijdens deze feestmaand is dan ook voor velen onmogelijk, of toch niet? Wij geven je drie lekkere recepten, zodat je de decembermaand gewoon mee kan doen!
En nee, wij zetten je geen wortels en radijsje voor, maar lekkere zelfgemaakte schuimpjes (veel minder calorieën dan pepernoten e.d.), Taai-Taai en slanke speculaasijs!
Recept 1: Slanke schuimpjes
Wat heb je nodig?
(voor 25 stuks)
- 2 eiwitten
- 100 gram suiker
- Gekleurde spikkeltjes (potje)
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Doe de eiwitten in een schone kom en klop deze half stijf. Voeg in gedeeltes de suiker toe en klop de eiwitten met de suiker stijf.
- Leg bakpapier op de bakplaat. Doe het eiwit mengsel in een spuitzak en spuit figuurtjes op het bakpapier. Je kunt ook met een lepel bolletje maken. Bestrooi de schuimpjes met de gekleurde spikkeltjes.
- Bak de schuimpjes in de oven in ongeveer een half uur tot 45 minuten gaar. Hoe lang ze precies moeten bakken hangt af van de dikte van de schuimpjes. Laat ze nog een paar uur afkoelen voor je ze gaat eten.
Worden de schuimpjes een beetje bruin? Voorkom dit door een bakplaat boven de schuimpjes te leggen of de schuimpjes af te dekken met bijvoorbeeld aluminiumfolie.
Wat heb je nodig?
- 250 gram bloem
- 100 gram honing
- 1 eetlepel stroop
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel rijsmiddel
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel gemalen anijs
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- Maak de honing warm in een pannetje en roer de stroop erdoorheen. Zeef daarna de bloem. Voeg de specerijen en het rijsmiddel toe.
- Laat de honing en stroop afkoelen en doe het ook bij de bloem. Kneed dit tot een stevige deeg. Rol dit uit en maak er vormpjes van.
- Leg deze vormpjes op een ingevette bakplaat en bak het op 160 graden in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar.
Wat heb je nodig?
(Voor vier personen)
- 500 ml magere melk
- 2 eieren
- 2 zakjes klopklop (+2x 80 ml magere melk)
- zoetstof
- 2 el custardpoeder
- 2 blaadjes gelatine
- vanille suiker of vanille extract
- koekkruiden
- kaneelpoeder
IJsmachine
Hoe maak je het?
- Klop de melk, de eieren en de vanillesuiker/extract samen in een kom. Verwarm in een pannetje, maar laat het niet koken!
- Week de gelatinevelletjes los van elkaar 5 minuten in koud water. Meng daarna het klopkloppoeder met de custard, voeg de melk toe en klop stijf.
- Voeg bij de klopklop een flinke snuf koekkruiden en kaneel.
- Voeg de geweekte gelatineblaadjes bij het melk/ei-mengsel en zorg dat deze helemaal zijn opgelost. Zet het mengsel nu weg om af te koelen (ongeveer een uurtje).
- Als het mengsel is afgekoeld meng je het met de klopkloproom. Voeg nu eventueel nog zoetstof, koekkruiden en/of kaneel toe en doe het in de ijsmachine.
- Doe het mengsel ongeveer een uur in de ijsmachine (ik weet niet of dit per machine verschillend is?) Tot het een mooi romig mengsel is.