Thijs Willekes: Less is more
Er is wel het een en ander aan vooraf gegaan, voor het zover was. Ik werkte jaren geleden als model en maakte in die hoedanigheid kennis met het vak. Ik zag veel visagisten aan het werk; sommigen waren goed en maakte prachtige make-ups, vele waren helaas een stuk minder goed. Ik ben zelf erg visueel ingesteld en er waren momenten dat ik dacht: volgens mij kan ik dat beter, haha! Toen ik op een bepaald moment in mijn leven een nieuwe start wilde maken, vroeg een vriend me "Wat zou je dan willen doen wanneer je totaal geen rekening zou hoeven houden met wat voor beperkingen dan ook?" Misschien visagist, zei ik toen! Wat ik graag wil is voor mezelf werken, iets creëren, veel verschillende mensen ontmoeten en een bepaalde vrijheid hebben, waarbij ook het reizen een niet geheel onbelangrijke factor is.
Ik heb me vervolgens aangemeld bij de make-up school van House of Orange. Normaal gesproken is daar een grote wachtlijst maar ik had op dat moment het voordeel dat ik een man was. Er melden zich naar verhouding weinig mannen aan voor deze opleiding en ik mocht meteen instromen. Met de eigenaar John Kattenberg had ik al snel een klik. Ik mocht mee gaan draaien als assistent en bleef meeleren in het cursustraject. Ik mocht regelmatig meelopen met 'grote' mensen uit het vak en kreeg zodoende ook de gelegenheid een eigen portofolio op te bouwen. En eerlijk is eerlijk: ik had al de nodige connecties in dat wereldje, wat zeker ook in mijn voordeel werkte.
Inmiddels sta je zelf ook voor de klas. Wat vindt je het leuke aan lesgeven?
Iets overbrengen aan iemand is een interessant proces. Het bijbrengen van het gevoel voor nuances, kleur en detail. Het lesgeven op zich, ligt me ook wel. Het is niet moeilijk om te zien wat fout is, maar om goed over te brengen hoe het beter kan, daar ligt de moeilijkheid en dus ook de uitdaging. Ik werk samen met John Kattenberg, Fabienne Jansen en een aantal assistenten, die zelf net de cursus afgerond hebben en graag verder willen in het vak. We vormen met elkaar een goed team omdat we elkaar goed aanvullen.
Hoe is het om aan Looking Good mee te werken?
Ik heb in de afgelopen jaren al het nodige gedaan in mijn make-up carrière zoals werken voor de beste mode & glamourbladen en modeshows. Ook het uitwerken van commerciële concepten was iets waar ik me mee bezig hield. Ik ben een leider, ik vind het leuk om dingen gestalte te geven en mensen aan te sturen. Nederland is een klein land en je kunt nog jaren teren op hetgeen je gedaan hebt, maar ik zoek onbewust altijd naar nieuwe uitdagingen. Naar het buitenland vertrekken, om daar mijn carrière uit te bouwen, was geen optie op dat moment in mijn leven, ik wilde niet constant weg van huis zijn. Toen kwam Ici Paris XL op mijn pad. Zij waren op zoek naar een 'gezicht' voor hun keten. De zaken lopen heel goed, maar tot op dat moment hadden zij nog weinig aan exposure gedaan. Het is een jong en leuk bedrijf en het vertegenwoordigt alle Top cosmeticamerken. Ik ben hiervoor wel eerder gevraagd me te binden aan één enkel make-up merk, maar dat vind ik te beperkt. Ici Paris XL daarentegen is heel breed. Nooit eerder liet Looking Good zien hoe de make-up tot stand kwam bij een metamorfose. De make-up voor het programma werd natuurlijk altijd al gedaan, maar tot dit seizoen helaas alleen achter de schermen. De samenwerking tussen Ici Paris XL en Looking Good bracht daar gelukkig verandering in. Het make-up onderdeel is mijns inzien behoorlijk essentieel in de totale metamorfose en dus niet meer dan vanzelfsprekend dat hier meer aandacht aan besteed moest gaan worden, zodat de kijker ook daadwerkelijk iets kan leren.
Voor mij ligt de uitdaging in het feit dat ik nu eens niet met modellen werk, maar met 'gewone' mensen. Ik kan er helemaal mijn ei in kwijt en ook kan ik mezelf weer op een andere manier profileren. Het is leuk om te zien wat je met mensen kunt doen, hoe je hun al aanwezige schoonheid, naar boven kunt halen.
Natuurlijk was het even zoeken naar de juiste vorm, maar ik begin zo langzaamaan mijn draai te vinden. Op zich is het natuurlijk jammer dat ik zo weinig tijd krijg in het programma, maar als je bedenkt dat iedereen die meewerkt aan de metamorfose aan bod moet komen in dat kleine half uurtje, dan is het wel logisch. Gelukkig kan ik op de internetsite van Looking Good, mijn verhaal wat uitgebreider doen. Daar geef ik tips en adviezen voor een goed verzorgd uiterlijk.
Zou jij zelf een metamorfose durven ondergaan en daarbij de visagist/stylist en kapper carte blanche geven?
Absoluut niet! Ik heb grote bewondering voor de mensen die dat wel doen. Ik hou ook nu, bij iedere knip die de kapper zet, de controle. Niet alles past namelijk bij je. Ook al is iets mode, je moet je altijd afvragen of dat bij jou als persoon wel past, of bij de vorm van je gezicht. Vorig jaar was de pony ineens in de mode. Als je dan ziet hoeveel mensen dat klakkeloos laten knippen, zónder zich af te vragen of het hun staat... ongelofelijk jammer vind ik dat!
Weet jij meteen als je iemand ziet, hoe je het uiterlijk zou kunnen verfraaien?
Ja, daar heb ik meteen een idee over. Bij Looking Good hou ik natuurlijk rekening met wat Mariëlle doet met het haar en Maik met de kleding. Maar ik kijk altijd hoe iemand beweegt, hoe de mimiek is. Hoe de lippen zich vormen bij het praten en lachen, hoe de wenkbrauwen lopen. Natuurlijk let ik ook op de vorm van het gezicht. Veel mensen verknallen hun wenkbrauwen door de aanzet weg te halen of veel te dun te epileren. Nooit doen! De wenkbrauwen brengen juist rust en balans in een gezicht.
Ik vind over het algemeen ook dat overdaad schaadt. Less is more in veel gevallen. Natuurlijk kun je trucjes en technieken gebruiken om dingen te camoufleren of te benadrukken, maar kijk vooral wat een gezicht echt nodig heeft. Er zijn veel visagisten die make-up gebruiken om zichzelf te etaleren: kijk eens wat ik allemaal kan! Zij gebruiken het gezicht als het ware als een schildersdoek voor al hun kunsten. Persoonlijk houd ik daar niet van. Het gaat mij erom dat ik het beste in iemands uiterlijk naar voren haal.
Wie zou jij graag een keer onder handen willen nemen en waarom?
Koningin Beatrix! Ik heb haar ooit op tv gezien toen zij Curaçao bezocht nadat de orkaan Lenny daar alles verwoest had. Terwijl zij daar rond liep, waaiden haar haren los en dat stond haar zó goed, dat was een mooi moment! Ik respecteer haar imago absoluut, sterker nog, ik vind het buitengewoon knap dat iemand al zo lang hetzelfde uiterlijk weet te handhaven. Toch zou ik het leuk vinden om haar gewoon eens een keer in een ander licht te zetten.
Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
Inspiratie is erg belangrijk! Het gaat om het goed en bewust leren kijken. Dat heb ik, ondanks dat ik van nature visueel ingesteld ben toch moeten ontwikkelen. Inmiddels zijn er zoveel dingen waardoor ik geïnspireerd kan raken. Architectuur bijvoorbeeld of bepaalde vormen. De kunst is om het dan te vertalen naar make-up. Ik haal mijn inspiratie ook uit videoclips, popsterren, boeken over buitenlandse culturen en buitenlandse bladen zoals de Vogue. Maar ook bijvoorbeeld een boek over taartdecoratie kan een enorme inspiratiebron voor me zijn. Ik ben anders gaan kijken. Je moet dingen ook willen zien. Of het nou abstract, surrealistisch, sciencefiction of grafisch is, ik sta voor alles open.
Welke ambities heb jij nog?
Ik zou heel graag een tv-programma maken dat aandacht besteedt aan make-up. Er zijn zoveel mensen in geïnteresseerd! Gewoon een programma van een half uurtje, waarin ik dieper op dingen in kan gaan, dingen kan laten zien en tips kan geven. Maar ook mensen achter de schermen mee kan nemen, of het ontwikkelingsproces van cosmetica en geuren kan laten zien.
Zou je in de jury van Hollands next top model gaan zitten als je daarvoor gevraagd zou worden?
Wat grappig dat je deze vraag stelt. Ik bén er namelijk voor gevraagd! Ik heb verschillende gesprekken gevoerd met de makers van het programma. Aanvankelijk zou het gaan om een plek in de jury te betrekken, dit leek mij leuk! Toen bleek dat het ook ging om dagelijks met de aankomende modellen te gaan werken en hiervoor de make-up te gaan doen, ben ik afgehaakt. Daarnaast zou ik ook hier gebonden zijn aan één make-up merk, wat ik, zoals ik al zei, te beperkt vind! In het buitenland kan een contract met een cosmeticamerk heel interessant zijn omdat het daar ook een flinke klapper aan financiële middelen met zich meebrengt, in Nederland is dat helaas meestal niet het geval. Als het alléén om het jureren zou zijn gegaan, dan had ik het waarschijnlijk wél gedaan. Omdat ik daarmee mijn kennis en expertise had kunnen inzetten op een manier die me aanspreekt.
Heb jij tot slot, nog adviezen voor onze lezeressen?
Wat ik al eerder zei: probeer je sterke punten te versterken en je mindere punten weg te werken. Volg niet klakkeloos de mode, maar kijk of iets ook echt bij je past. Wees bezig met de wereld om je heen en kijk bewust, het verrijkt je leven!