Danstherapie... wat is dat?
Het lichaam is als het ware een vat met herinneringen. Alle onverwerkte pijn en emoties worden opgeslagen in het lichaam. Het lichaam geeft allerlei signalen, zoals: pijn, vermoeidheid, onrust, spanning, eetproblemen, hyperventilatie, darmproblemen, verstopping, hoofdpijn etcetera. Deze signalen willen je iets duidelijk maken. Let op: er gaat iets fout. Maar we leven in een maatschappij waar presteren, doorgaan en geld verdienen een grote druk leggen op de mens. We hebben nauwelijks tijd voor onze kinderen, laat staan voor diepgang in jezelf en je relatie. We gaan veelal aan de signalen van het lichaam voorbij. Dus geeft het lichaam steeds duidelijker signalen, we worden ziek of ons hart begeeft het.
Door weer in contact te komen met je lichaam en te luisteren naar wat het jou duidelijk wil maken, kom je weer in verbinding met de daaronder liggende gevoelens. Onze diepste verlangens en daarmee ook het verdriet van het gemis. Het verwerken daarvan geeft ruimte, vrijheid, leven vanuit kracht. Ik heb bijvoorbeeld een cliënte die 135 kilo woog (inmiddels 105) en zij werd in het herstellende contact met haar lijf bewust van haar angst voor intimiteit. Angst om haar eigen grenzen te stellen. Het lichaam functioneerde als een muur om echt contact te vermijden. De muur is steeds minder nodig en ze kan dus afvallen.
Experimenteren met afstand en nabijheid
De Danstherapie probeert om via het werken met muziek, bewegen, etc. bij deze verdrongen lagen te komen en deze bewust te maken. Danstherapie is bij uitstek geschikt om te experimenteren met afstand en nabijheid. Wat wil ik wel, wat wil ik niet. Wanneer wordt contact bedreigend. Voel ik me verstikt? Voel ik me afgescheiden van iedereen of kan ik ook eenheid ervaren? Hoe blijf ik bij mezelf en kan ik toch in contact komen met de ander.
Hoe ziet een sessie eruit?
Een sessie bestaat uit verschillende onderdelen.
Allereerst een warming-up: deze bestaat uit dansante, swingende, oefeningen waarbij ook aandacht besteed wordt aan conditie, houding en balans. Het met je lichaam bezig zijn en bewegen is op zich al therapeutisch. Mensen voelen zich meer voldaan en komen in een betere lichaamsconditie.
Daarnaast bestaat de sessie uit visualisatie, ontspanningsoefeningen, confrontatie, sociale dans en het werken aan diverse thema's zoals vertrouwen, grenzen stellen, geborgenheid, angst of liefde, macht en onmacht. Aan het eind is er een nabespreking van eigen ervaringen.
Fenneke is een ervaren therapeute en heeft een praktijk in Amsterdam en Rijssen. Je kan er onder andere terecht voor Individuele therapie, Hypnotherapie en Relatietherapie. Zij is lid van het NBVH. Kijk voor meer informatie over de danstherapie op de website. Esther is Dansdocent, Danscoach en Choreografe.