Breinvoedsel

Lichaam door Redactie Ze.nl

Van nature een echte zoetekauw? Daar zijn redenen voor. Glucose is de brandstof voor de hersenen. Dagelijks verbruiken je hersenen al honderd tot honderdvijftig gram pure glucose. Elke cel in ons lichaam, en dus ook in onze hersenen, haalt zijn energie uit glucose. Zonder glucose val je acuut flauw. Een glucoseloos dieet – wat gelukkig in praktijk onhaalbaar is – is funest voor de werking van de hersenen, denkprocessen en concentratie. Daalt het glucose in je bloed, dan wordt je denken verward. Voor je koers zet richting de snoepwinkel, te hoge doseringen glucose beschadigen hersencellen. Een hoge suikerspiegel in combinatie met een cognitieve taak, verzwakt je geheugen. Met andere woorden, begin niet aan een spelletje Memory nadat je drie stukken taart naar binnen hebt geschoven.

Rauw

Onmisbare bouwstenen voor je brein zijn goede cholesterol en omega-3 vetzuren.
Je brein vaart wel bij de combinatie van vruchten en rauw dierlijk voedsel, zoals rauwe vis en vers rauw eigeel. Rauwe vis, met name zalm, zit namelijk boordevol gezonde omega-3 vetzuren en rauw ei zit tjokvol goed cholesterol. Eieren bevatten ook choline, een weldoener voor je geheugen. Choline vind je ook in aardappels, tomaten, bananen, bloemkool en pinda’s. Eet wat vaker rauw, luidt het advies. Voedselbereiding gaat namelijk vaak gepaard met voor de hersenen giftige stoffen, zoals oxisterolen, transvetzuren en heterocyclische aminen. Meerdere malen kleine hoeveelheden energie, dat werkt het beste voor je hersenen. En kies dan voor de langzame suikers. Ga voor donker volkorenbrood in plaats van witbrood. Snelle koolhydraten zorgen namelijk voor te snelle glucoseschommelingen in de bloedbaan.

Vet

Hersenen bestaan voor zestig procent uit vet. Een volledig vetloos dieet wordt dan ook gelinkt aan depressies, agressie en asociaal gedrag. Nou hoeven wij, als Westerse vrouwen, ons niet snel zorgen te maken over een tekort aan vet. Daar kleven ook haken en ogen aan. Een test met ratten wees uit dat een teveel aan verzadigde vetzuren beschadigingen aan de hippocampus – dat onder andere een belangrijke rol speelt bij het geheugen - kan veroorzaken.

Hoewel er overeenkomsten zijn in overvloed, lijkt voeding op elk brein een ander effect te hebben. Zo vallen extroverte personen eerder ten prooi aan de welbekende ‘after dinner dip’. Kinderen en dunne mensen vallen eerder flauw of verliezen hun goede humeur bij een lage suikerspiegel. Eet je chronisch te weinig, sla je maaltijden over en ben je een overfanatieke sporter? Kans is groot dat jij sneller warrig wordt na een kleine glucosedip.

Tips

Nog een paar praktische tips tot besluit? Help de cafeïne in je koffie een handje en voeg een schepje suiker toe. Dit verhoogt de alertheid. Volkoren granen hebben een positief effect op het zuurstoftransport naar je hersenen. Eet vette vis. Mensen die wekelijks een keer vette vis op het menu hebben staan, takelen minder snel af en hebben zelfs minder kans op Alzheimer, dementie en beroertes. Volgens onderzoek aan het King’s College in Londen kunnen je hersenen minder snel aftakelen als je regelmatig een vorkje broccoli prikt. Je hersenen zijn er dol op, het verbetert je geheugen en het vertraagt het verouderingsproces van je bovenkamer.

Een ware breindrank is koffie. Het geeft je korte termijn geheugen een boost en het houdt je wakker en scherp. En last but not least – wij hebben het natuurlijk altijd geweten – chocola blijkt goed voor je bol. Onderzoek aan de universiteit van Nottingham ontdekte dat pure chocolade de bloedtoevoer naar de hersenen stimuleert. Proefpersonen die een flinke dosis chocola innamen werden alerter, onthielden meer en waren beter geconcentreerd. Tot slot blijft de invloed van voedsel niet bij de lichamelijke route. Ook de psychologische invloed van lekker genieten van een maaltijd met elkaar heeft invloed op onze stemming.