Achtergrond: Tips om vet te besparen.
Uiteraard is het niet de bedoeling dat je vet helemaal uit je eetpatroon haalt, je lichaam heeft altijd een beetje vet nodig om goed te kunnen functioneren.
Minder vet zonder moeite
- Gebruik magere en halfvolle zuivel en kies voor 20+ of 30+ kaas.
- Kies voor magere soorten vlees en vleeswaren
- Gebruik jus uit een pakje op basis van water, in plaats van de vette vleesjus.
- Verwijder vóór de bereiding zichtbaar vet van het vlees.
- Vervang room en crème fraiche in gerechten door magere/light varianten of gebruik eens yoghurt
- Gebruik geen boter om bakvormen in te vetten, maar bakpapier
- Gebruik in recepten waar kaas in moet ricotta, feta of cottage cheese
- Vervang in ovenschotels of hartige taarten een deel van het vlees door groenten
- Vervang boter door vloeibare margarine of bak&braad. Of vervang door olijfolie, dit is niet minder vet maar bevat wel minder ongezonde (verzadigde) vetten
- Laat soepen en stoofschotels na bereiding eerst afkoelen en haal het gestolde vet eraf, verhit vervolgens nogmaals.
- Laat boter of olie eerst goed heet worden voordat je gaat bakken, anders neemt het te bakken product erg veel vet op
- Gebruik een pan met antiaanbaklaag of een grillpan, je hebt hier geen braadvet voor nodig
- Kies ook eens voor een vleesvervanger zoals tahoe, tempé, tofu of quorn (stukjes of
- gehakt), deze bevatten minder vet dan vlees. Pas wel op met gepaneerde producten,
- deze nemen tijdens het bereiden veel vet op.