Achtergrond: Gezond eten & zwangerschap
Tijdens de hele zwangerschap is het kindje afhankelijk van de voeding die zijn moeder gebruikt. De voeding moet veel vitamines en mineralen bevatten, omdat hier tijdens de zwangerschap extra van nodig is. Dit betekent niet dat tijdens de zwangerschap 'voor twee' gegeten moet worden. Met een gezonde voeding krijg je van bijna alle vitamines en mineralen voldoende binnen, behalve van foliumzuur en vitamine D. Er wordt dan ook geadviseerd, om ten minste vier weken voordat je van plan bent zwanger te worden, te beginnen met het nemen van extra foliumzuur. Als je dan eenmaal zwanger bent, moet je foliumzuur tot en met de achtste week van je zwangerschap blijven slikken. Vitamine D is tijdens de hele zwangerschap nodig voor een goede botopbouw van het kind.
Gezonde voeding
Er wordt vaak gedacht dat het tijdens je zwangerschap nodig is wat extra of zelfs dubbele hoeveelheden te eten en te drinken. Dat is echter helemaal niet nodig. De zwangerschap vraagt inderdaad wat extra energie, maar de meeste vrouwen bewegen minder tijdens de zwangerschap waardoor ze ook minder energie verbruiken. Daarom is het niet nodig om veel extra te eten. Met een algemene gezonde voeding krijgen moeder en kind in elk geval voldoende goede voedingsstoffen binnen. Dit betekent wel dat je - als je zwanger bent - beter niet af kunt vallen. Je lichaam en het kindje hebben alle voedingsstoffen uit je voeding hard nodig. Zorg daarom dat je voldoende gezonde voeding binnen krijgt. Want je kindje staat op dit moment natuurlijk op nummer één!
Basisvoeding
De onderstaande basisvoeding is gemiddeld per dag nodig tijdens de zwangerschap:
- Brood: 6-7 sneetjes
- Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4-5 stuks of 4-5 opscheplepels (200-250 gram)
- Groente: 4 opscheplepels (200 gram)
- Fruit: 2 stuks (200 gram)
- Zuivel: 450 ml melkproducten en 30 gram (1 1/2 plak) kaas
- Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100 gram (gaar gewicht)
- Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30-35 gram (5 gram per sneetje brood)
- Dranken: 1,5-2 liter (inclusief melk)
Bovenstaande voeding is een richtlijn en natuurlijk zit iedereen anders in elkaar. Het belangrijkste is dat je gezond blijft eten, zonder te veel ongezonde tussendoortjes. Natuurlijk is er wel ruimte voor tussendoortjes, maar eet ze niet te vaak zodat je niet teveel in gewicht toeneemt. Gemiddeld komt een vrouw tijdens de zwangerschap 12 kilo aan. Zij verliest hiervan vijf kilo tijdens de bevalling en nog eens vier kilo in de kraamtijd. De rest van de kilo's zijn reserve voor het geven van borstvoeding. Door het geven van borstvoeding krijgt de moeder sneller het oude gewicht terug. Ook bij het geven van borstvoeding is het niet verstandig te gaan lijnen, in deze periode is de kans op een tekort aan voedingsstoffen nog te groot. Lijnen kan wel zodra je met borstvoeding bent gestopt.
Behalve foliumzuur en vitamine D is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitamines en mineralen te slikken. Als je toch extra vitamines en mineralen wilt gebruiken, wordt aangeraden een multi-preparaat speciaal voor zwangeren te kiezen en hiervan de aanbevolen dosis te gebruiken. Deze levert de juiste hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en is veilig. Als je teveel van bepaalde vitamines, zoals vitamine A, binnen krijgt kan dit weer schadelijk zijn voor je kindje.
Pas op met alcohol en roken. Deze middelen kunnen nadelige effecten hebben op zowel de vruchtbaarheid als op het ongeboren kind. Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen zoals lever, gerookte vis en rauwe producten zoals rauwmelkse kaas, rauw vlees en ei, beter maar laten staan als je zwanger bent, of wilt worden.
Kortom, als je zwanger bent let een beetje op je voeding en ga vooral niet lijnen. Zorg dat je gezond eet en gebruik minder gezonde producten met mate. En het belangrijkste: geniet van je periode als aanstaande moeder!
Dit artikel is geschreven door Sabine van Kan, voedingsdeskundige voor www.valtaf.nl