TIP: El Choque Urbano - The Rhythm of Buenos Aires

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
El Choque Urbano - The Rhythm of Buenos Aires

is een vrolijke adrenalinevoorstelling voor de hele familie, waarvan zowel kinderen, ouders als grootouders zullen genieten. Het is een verbluffende reeks slapstickscènes met muziek op allerhande absurde voorwerpen: basketballen, koekenpannen, blik, plastic zakken, stortkokers. De topartiesten gebruiken ze voor verrassende composities die samensmelten met malambo, tap en traditionele Argentijnse ritmes. Een van de hoogtepunten van de show is een geheel eigen interpretatie van Astor Piazolla's beroemde Libertango. De voorstelling verbeeldt het verhaal van een groep fabrieksarbeiders. Twee voormannen proberen de machines en de arbeiders in hun macht te krijgen. Ze voeren die strijd niet alleen met de originele muziek, maar ook door de anderen af te troeven met geniale danspassen.

Afbeelding verwijderd door redactie

El Choque Urbano

werd in 2002 in Buenos Aires opgericht toen Argentinië een zware economische crisis doormaakte. De bevolking ging de straat op om trommelend op potten en pannen te protesteren tegen het desastreuze politieke beleid. Manuel en Santiago Ablin (de artistieke leiders van El Choque) waren destijds lid van de percussiegroep Caturga. Maar de broers zochten nieuwe mogelijkheden en begonnen muziek te maken met minder conventionele instrumenten. Langzaam verdween Caturga en ontstond El Choque Urbano. Het gezelschap ontwikkelde zich snel door nieuwe specialisten aan te trekken en in 2004 ging de eerste voorstelling in Buenos Aires in première. De show werd even enthousiast ontvangen en was net zo succesvol als het internationaal vermaarde De La Guarda. Dit jaar is het Argentijnse gezelschap begonnen aan een wereldtournee en in 2007 komt het voor het eerst naar Nederland.

Afbeelding verwijderd door redactie

De Nederlandse première van El Choque Urbano - The Rhythm of Buenos Aires is donderdag 4 januari in De Meervaart, Amsterdam. De verdere tournee: 6 jan Theater De Bussel Oosterhout, 8 jan Parktheater Eindhoven, 9 jan Schouwburg De Storm Winterswijk, 10 jan Westlandtheater De Naald Naaldwijk, 11 jan Leidse Schouwburg Leiden, 12 jan Theater De Flint Amersfoort, 13 jan Schouwburg Orpheus Apeldoorn, 14 jan Theater Kerkrade, 16 jan Deventer Schouwburg Deventer, 17 jan Schouwburg De Lawei Drachten, 18 jan Schouwburg Velsen IJmuiden, 19 jan Schouwburg Cuijk, 20 jan Chassé Theater Breda, 23 jan Stadstheater Zoetermeer, 24 jan Schouwburg Amphion Doetinchem, 25 jan De Maaspoort Venlo, 26 jan TheaterHotel Almelo, 27 jan Theater De Leest Waalwijk, 30 jan Schouwburg Het Park Hoorn, 31 jan Schouwburg De Kring Roosendaal, 1 feb Rijswijkse Schouwburg Rijswijk, 2 feb De Oosterpoort Groningen, 3 feb Concertgebouw Nijmegen en 4 feb Zaantheater Zaandam.

De website van het gezelschap: www.elchoqueurbano.com