Mysteries in Amsterdam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Iedereen kent ze wel, de mysterieuze verhalen en onverklaarbare verschijnselen die zich in de eigen streek hebben afgespeeld. Verhalen van lang geleden die een heel eigen leven zijn gaan leiden, maar ook de recente gebeurtenissen die onverklaarbaar of onopgelost zijn. Verhalen die je de stuipen op het lijf kunnen jagen. In het boek Mysteries in Amsterdam zijn tientallen verhalen gebundeld, met een duidelijke referentie aan waar het verhaal zich heeft afgespeeld.

Het boek begint met een vraag-en-antwoord spelletje. Want, zo stelt de schrijver, wat is een betere manier om de mysteries in Amsterdam te ontdekken?

Klopt het dat wie in de Gouden Eeuw in Amsterdam 'In den aepgen gelogheert' was, slechts had kunnen overnachten in de meest ranzige herberg van Amsterdam, 't Aepgen?


Zo wordt bijvoorbeeld het verhaal van Magere Josje verteld. Een prostituee die werd vermoord en waar ze eigenlijk nog steeds niet echt hebben kunnen bewijzen wie de dader is. Dit is de grote zaak van Appie Baantjer, die later vele boeken over zijn werk bij de politie zou schrijven. En die verhalen zijn natuurlijk nog bekender geworden door de serie Baantjer.

Verrassende verhalen, met soms verrassende ontknopingen. Het verhaal over de waternimfen vind ik het meest bijzonder. Een beetje onwerkelijk is het wel, maar wie ben ik om te zeggen dat het niet echt is gebeurd? Het boekje heeft mooie tekeningen ter illustratie van de verhalen.

Martijn J. Adelmund

Martijn J. Adelmund heeft een levendige manier van schrijven. Op beeldende wijze vertelt hij over hoe Amsterdam er nu uitziet en hoe de plek er vroeger uitzag, rook en wat voor mensen je er tegenkwam. Maar de berichten De afschuwelijke moord op de Herengracht en De kindermoord op de Kattenburgergracht , die zijn gepubliceerd in de sensatiekrant Geïllustreerd Politie Nieuws zijn wel heel realistisch opgeschreven. Compleet met een nietsverbloemende tekening.

Zelfs als je nog nooit een stap in Amsterdam hebt gezet is het interessant om te lezen.


Martijn J. Adelmund
Mysteries in Amsterdam
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
158 pagina's
ISBN: 978 90 229 9346 0
Adviesprijs: 12,50 euro

Bestel Online!

Mysteries in Nedeland / Amsterdam
M. Adelmund