Say what? Deze feitjes kende je nog niet over je kat of hond
Iedereen met een lieve kat of hond als huisdier herkent dat vast wel. Dat moment dat je viervoeter ineens een hele gekke, random handeling doet. Ja, soms zijn katten en honden niet helemaal honderd procent, al zit dat nou eenmaal in hun aard. Dierenexperts hebben een poging gedaan om het gedrag van je kat of hond beter te verklaren.
Lees ook: Dit is waarom je hond zijn kop schuin houdt
Honden maken hun bed op
Honden zijn soms inderdaad net mensen. Ook zij maken hun eigen bedje klaar, wanneer ze willen slapen. Al doen ze dit niet op dezelfde manier als wij. Een hond krabbelt eerst aan de dekens, lakens of het hondenbed, waar ‘ie op slaapt. Daarna draait de hond zich nog een paar keer om, voordat hij zich eindelijk lekker settelt. Deze laatste tik komt mogelijk voort uit een eeuwenoud hondeninstinct om een veilige, warme slaapplek te creëren.
Honden cirkelen rond plekje voor het poepen
Soms als honden buiten wandelen, dan cirkelen ze ineens om hun plekje heen. Blijkbaar doen honden dit soms, voordat ze gaan poepen. Waarom ze dit precies doen, is helaas nog onduidelijk. Al doen de honden, volgens sommige onderzoekers, zo een poging om op één lijn te komen met het magnetische veld van de aarde. Hm, oké. Niet elke wetenschapper is overtuigd van deze reden en dat snappen we wel.
… en na het poepen drukken honden de grond aan
Wanneer ze vervolgens hebben gepoept, drukken sommige honden de grond nog even aan. Nee, ze begraven hun hoopje niet. Zeker niet! Ze willen juist hun geur verspreiden en territorium afbakenen. Ze zijn ook best kieskeurig wat betreft hun poepplek. Honden hebben graag de beste plek van de stad.
Overigens doen ze hun dagelijkse hoopjes niet alleen om het territorium te vergroten. De geur van zo’n hoopje zegt voor de honden blijkbaar ook iets over de voortplantings- en gezondheidsstatus van het desbetreffende beestje.
Katten begraven wel áltijd hun plasjes (of poepjes)
De sneaky katten blijven graag onder de radar. Daarom begraven katten wel altijd hun plasplek of vers gelegde drolletje. Niemand hoeft dit te zien van hen. Ze verbergen liever hun sporen.
Katten zijn wél echt sociaal
Mogelijk denk je soms dat je kat helemaal niet zo sociaal is, of dat je kat je haat. Al zijn het eigenlijk heel sociale diertjes. Wanneer je kat een kopstoot geeft, wilt ‘ie juist vrienden met je zijn. Ze markeren dan hun sociale partner (dat ben jij) met hun gezichtsgeur.
Katten kneden je om te relaxen
Als je kat vervolgens op je schoot gaat kneden, dan weet je dat je goed zit. Kleine kittens doen dit bij hun moeder om de borstvoeding te ondersteunen. Volwassen katten blijven lekker kneden, al doen ze dat nu bij hun baasjes. Hiermee laten ze zien, hoe relaxt ze zich voelen. Al kan het ook dat ze zichzelf juist proberen te kalmeren.
Honden likken om eten te krijgen
Even terug naar de honden: waarom denk je dat honden soms hun baasje likken? Nee, ze willen je niet zoenen. Helaas. Als een hond je gezicht likt, wilt ‘ie gewoon heel graag eten. Grote kans dat jij op dat moment iets eet en je hond dat wil afpakken. Nou, no way!