Dit is waarom we graag naar horror kijken
Halloween is al geweest, maar dat betekent niet dat we niet meer van griezelen houden. We kijken maar al te graag naar die horrorfilms. Hoe enger, hoe beter. Maar waarom houden we hier zo van en wat doet dat griezelen met ons? Let’s find out!
Veilige afstand
We hebben de film nog maar net gestart of daar komt de eerste enge scène al. De muziek gaat steeds harder en je ziet de hoofdpersoon al verschrikt kijken. Het liefst zouden we ons willen verschuilen onder de bank, maar ondertussen dwingen we onszelf om toch te blijven kijken. Dat die horrorfilms ons rillingen geeft, doet er niet toe. Voor filmmaker Stephen King is het wel duidelijk waarom we graag naar dit soort enge films kijken. Hij vindt namelijk dat iedereen geestelijk gestoord is. De een zou dit betere kunnen verbergen dan de ander. Horrorfilms zijn met name populair bij mensen die het leuk vinden om op een veilige afstand een angst te ervaren. Zo houdt iedereen weer van wat anders. De een gaat bungeejumpen en de ander gaat goed op een mega enge film.
Een echte kick
De ene persoon kan wel huilen tijdens de horrorfilm, terwijl de ander volop zit te genieten. Verschil moet er wezen. Ons lichaam weet maar al te goed te reageren. Wanneer onze hersenen gevaar vastleggen komt ons autonome zenuwstelsel in actie - het deel van onze hersenen dat automatische processen aanstuurt. Dit deel geeft hormonen af en die zorgen ervoor dat ons lichaam razendsnel in de juiste stand wordt gezet om te vluchten, vechten of te bevriezen. Of die griezel nu via het beeldscherm te zien is of in real-life. Het maakt voor je hersenen niet zoveel uit waar de dreiging vandaan komt. Als een horrorscène je echt aangrijpt dan krijg je een verlaagde hartslag, waardoor je gaat bevriezen. Bij een verhoogde hartslag ga je juist sneller ademen en krijg je zweethanden. Je stresshormonen zijn druk hun werk aan het doen. De adrenaline die vrijkomt zorgt voor een bepaalde kick en dat voelt lekker.
Shock en suspense
Wanneer vinden we een horrorfilm nou echt eng? Als ze inspelen op de angsten van mensen en de vrees om controle te verliezen in de werkelijkheid. Er spelen allerlei figuren in horror: buitenaardse wezens, levende doden, geesten en demonen. Je kan het niet gek genoeg bedenken. Bij thrillers is het juist zo dat de wat meer realistische angsten de hoogtepunten worden in de film, zoals die wraakzuchtige buurvrouw. Horror en thrillers zorgen voor shock en suspense. Een voorbeeldscène hiervan is dat je bijvoorbeeld een tijdbom laat aftikken in een bus, om deze vervolgens te laten ontploffen. Maar wanneer ontploft die bom? Dit zorgt voor suspense, namelijk het onzekere. In een andere scène laat je het busje meteen ontploffen. Je raakt in een shock, omdat je je er niet op kon voorbereiden.
Voordelen
Die spannende films hebben ook nog zo zijn voordelen. Je verbrandt onder andere calorieën, doordat je hartslag versnelt en je een adrenaline boost krijgt. Ook geeft het je immuunsysteem een boost. Er worden tijdens het kijken van films meer witte bloedcellen aangemaakt in ons lichaam. Ons lichaam kan hierdoor beter tegen virussen en infecties. Last but not least: een horrorfilm werkt juist tegen angst. Tijdens de film ervaren we een negatieve emotie, maar doordat we weten dat de film niet echt is kunnen we leren om met deze emoties om te gaan. Misschien word jij nu ook wel een grote fan!