Bon Jovi zoekt z'n muzikale weg

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De lange - en wilde - haren zijn de heren inmiddels wel kwijt, net als de bijbehorende foute haarbanden (je moet toch nog iets kunnen zien op het podium tussen al dat haar), overdadig bedrukte shirts en veel te strakke broeken. De heren zijn de veertig inmiddels allang gepasseerd en een stuk gedistingeerder. Eigenlijk voldoen ze sowieso al niet echt aan het standaard beeld van echte rockers met veel seks, drugs en rock 'n roll. Zo is zanger Jon Bon Jovi al zo'n twintig jaar samen met z'n jeugdliefde Dorothea en zijn ook de andere bandleden allemaal gelukkig met hun gezin.

Tot voor kort, want twee bandleden hebben een roerig jaar achter de rug. Toetsenist David Bryan scheidde na een huwelijk van zestien jaar van z'n vrouw en Richie Sambora zag zijn huwelijk met actrice Heather Locklear stranden. Daarna liep zijn nieuwe relatie met actrice Denise Richards ook op de klippen en tot overmaat van ramp overleed z'n vader aan longkanker. Al deze gebeurtenissen hebben Bon Jovi echter wel geïnspireerd voor het schrijven van nieuw materiaal, wat terug te vinden is op Lost highway.

Afbeelding verwijderd door redactie

Voor dit nieuwe album heeft Bon Jovi zich laten inspireren door dé stad van de country, Nashville. Aanleiding om een 'country-album' te maken, is het feit dat de band met Who says you can't go home (van de plaat Have a nice day) een gigantische hit scoorde in Amerika. Ze behaalden de eerste plaats in de Billboards Country Charts en kregen er zelfs hun eerste Grammy voor. Toch begint Lost highway ouderwets rockend met de titelsong en Summertime. De single (You want to) Make a memory is een echte tranentrekker en pas bij Whole lot of leavin', dat gaat over de scheidingen van Bryan en Sambora, zijn de eerste country-invloeden terug te horen. Het duet met countryster LeAnn Rimes is wel duidelijk te linken aan Nashville, maar dat geldt niet voor het nummer met LeAnn's collega's Big & Rich.

Lost highway is volgens de band een eerbetoon aan Nashville, maar de vleugjes country zijn subtiel verwerkt in de nummers. Persoonlijk vind ik deze plaat weer echt als Bon Jovi klinken, terwijl ik Have a nice day toch een stuk minder vond. En blijkbaar ben ik daar niet de enige in, want Lost highway is een week na de release al op nummer 1 binnengekomen in de Album Top 100. Zolang Bon Jovi trouw blijft aan de rock, mogen ze van mij nog een hele tijd platen blijven maken.

Lost highway
Bon Jovi
Label: Universal Music
Speelduur: 50 minuten
Adviesprijs: 23,99 euro

Bestel goedkoper online!

Lost Highway
Bon Jovi