Enya winters mooi (+ WIN)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vrouw.nl ontmoet Enya tijdens de albumpresentatie in het prachtige Londen. Het is herfst, maar het voelt alsof we midden in de winter zitten. Op een prachtige locatie, waar de sneeuwmachines sneeuwstormen fingeren, wordt ons een luxe diner voorgeschoteld terwijl we luisteren naar het prachtige nieuwe album van Enya. De sfeer is, ondanks ruim 150 aanwezigen, intiem en Enya straalt als nooit tevoren. Het album is zoals we van deze zangeres gewend zijn: etherische, rustgevende muziek. Perfecte achtergrondmuziek voor een rustig etentje met vrienden.

De volgende dag maakt Enya even tijd vrij om onze vragen te beantwoorden en van alles te vertellen over haar nieuwe album. Het zevende studioalbum van Enya is, net zoals alle voorgaande albums, tot stand gekomen in samenwerking met goede vrienden producer en arrangeur Nicky Ryan en tekstschrijver Roma Ryan. Wie denkt dat Enya van tevoren een nummer in haar hoofd heeft en de muziek op die manier op papier zet, heeft het mis. "Ik bedenk de muziek terwijl ik met Roma en Nick in de studio zit. Het is echt een heel intiem proces. Het kan dus ook maar zo zijn dat een nummer op een bepaalde manier in mijn hoofd zit, maar er toch heel anders uitkomt uiteindelijk."

Veel mensen vinden de muziek van Enya heel spiritueel en gebruiken de albums ook als achtergrondmuziek bij spirituele gebeurtenissen als readings of healings. In tegenstelling tot wat iedereen wellicht verwacht, is Enya niet zo spiritueel. "Nee, ik ben eerder religieus gelovig dan spiritueel. Ik heb altijd veel aan mijn kerk gehad, zat op mijn zesde al in een kerkkoor. Dat heb ik van huis uit meegekregen." Ik ben verbaasd, als ik dat hoor: voor mij staat Enya synoniem aan de spirituele kant van de samenleving. Ik had er nooit iets christelijks in gehoord. Zelfs na twintig jaar weet Enya nog te verrassen.


Er staan twaalf nummers op And winter came, waarvan er maar één in gaelic wordt gezongen - een taal waarin Enya toch regelmatig zingt. "Dat heeft weer te maken met het hele schrijf- en opnameproces. Soms past de muziek beter bij een gaelische tekst, soms is Engels gewoon passender. Maar zelf zing ik het liefst in gaelic, dat voelt toch als mijn moedertaal. De chorale Oiche Chiuin is dus in gaelic."

Het nummer My! My! Time flies is extra onder de aandacht gebracht tijdens het diner. Producer Nicky: "Wij hebben dat nummer gisteravond opgedragen aan een persoonlijke muzikale held. Hij is helaas kort geleden overleden en wij hebben dit nummer geschreven als eerbetoon aan hem. Maar je kunt het ook zien als eerbetoon aan andere muziekhelden als The Beatles, Elvis Presley en ga maar door. Je kunt het, als je goed luistert, ook horen in de teksten. We hebben kleine verwijzingen naar grote hits van deze iconen opgenomen."

And winter came, een winters album dus. Is de titel gekozen met het oog op de huidige kredietcrisis? Enya lacht: "Nee, absoluut niet. Ik houd van de winter en wilde graag een winters album maken. Maar het zou inderdaad gekund hebben, als je de titel ziet. Ik ben ook niet bang dat ik nu minder albums ga verkopen. Mensen blijven van muziek houden en het helpt ons door moeilijke tijden heen."


And Winter Came
Enya
EAN: 0825646933068

WIN!

And winter came is geweldig om op te zetten wanneer je een romantisch diner hebt met je lief. Wil jij ook romantiek deze winter? Vrouw.nl mag enkele albums van Enya weggeven. Geef, om kans te maken op deze muzikale prijs, het goede antwoord op de volgende vraag:

Noem drie titels van albums van Enya!

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Enya" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 17 november 09.00 uur.